Connect with us

Ενδιαφέροντα

«Από το Μουσείο στο Θέατρο. Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς & Νήσων, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πειραιά μέσω του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά συμπράττουν, σχεδιάζουν και υλοποιούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από το Μουσείο στο Θέατρο. Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας».

Τριάντα διακεκριμένοι επιστήμονες και καλλιτέχνες από τον χώρο της αρχαιολογίας, μουσειολογίας,   θεατρολογίας και των παραστατικών τεχνών επιμελήθηκαν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος.

Πρόκειται για έναν νέο θεσμό στη μουσειοπαιδαγωγική αλλά και στη θεατροπαιδαγωγική εκπαίδευση. 
Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την αρχαία τραγωδία,  με τη σύγχρονη γλώσσα του θεάτρου και την θεατρική πρακτική.

Η εκπαιδευτική δράση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες.

Στην αρχή του προγράμματος πραγματοποιείται συζήτηση με τους μαθητές σχετικά με τη λειτουργία τόσο του θεατρικού χώρου, όσο και της τραγωδίας, ως δραματικό είδος. Μεταξύ άλλων γίνεται  εισαγωγή στη γέννηση του θεάτρου και τη λειτουργία του ως φορέα κοινωνικοπολιτικής εκπαίδευσης στην αρχαία Αθήνα. 

Στη συνέχεια οι μαθητές παρακολουθούν την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Δημήτρη Λάλου.

Στο τέλος οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος σε βιωματικές δραστηριότητες με τους δημιουργούς και τους ηθοποιούς της παράστασης.


Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής δράσης οι συμμετέχοντες θα λάβουν υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, ενώ θα πραγματοποιηθούν επιμορφωτικά σεμινάρια στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα με στόχο την περαιτέρω αξιοποίηση του υλικού. 

Η εκπαιδευτική δράση θα πραγματοποιηθεί κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο α) σε αρχαιολογικούς χώρους στα νησιά της Περιφέρειας Πειραιά (Κύθηρα, Ύδρα, Σπέτσες, Πόρος, Γαλατάς Τροιζήνας, Αγκίστρι, Αίγινα,  Σαλαμίνα), β) στο Αρχαίο Θέατρο της Ζέας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά και στο Αρχαίο Θέατρο Ευωνύμου, στον Άλιμο και γ) στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
 

Αντιγόνη

Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος  «Από το Μουσείο στο Θέατρο. Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας» στην εξαιρετική μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα.

Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Λάλος ο οποίος σημειώνει για την παράσταση:

«Ένα σκονισμένο τοπίο. Ένας ρημαγμένος λαός μετά από έναν ανελέητο εμφύλιο. Οι αξίες βρίσκονται υπό δοκιμασία. Ο νέος κυβερνήτης θα πάρει μια απόφαση τραγική. Να μην θάψει τον εισβολέα που όμως είναι συγγενής του. Όλος ο λαός σιωπά για την απόφαση του. Εκτός από έναν. Την Αντιγόνη. Αυτή θα κάνει αυτό που το εθιμικό δίκαιο απαιτεί και θα θάψει τον αδερφό της. Μια τιτάνια μάχη μεταξύ Κρέοντα και Αντιγόνης ξεκινά. Μια μάχη που αντηχεί μες στους αιώνες μέχρι και σήμερα. Το εμβληματικό έργο του Σοφοκλή προβληματίζει ως τις μέρες μας για το αν το νόμιμο είναι και δίκαιο. Οι συνέπειες για τους ήρωες θα είναι ολέθριες αλλά και βαθειά λυτρωτικές. Στο τέλος θα καταλάβουμε ότι ο κόσμος είναι ένας γκρεμός και ο άνθρωπος γκρεμός στο χείλος τους γκρεμού.» 

 

Μετάφραση:
Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία:
Δημήτρης Λάλος

Κίνηση:
Ζωή Χατζηαντωνίου

Μουσική:
Ανρί Κεργκομάρ

Σκηνικά – Κοστούμια:
Δήμητρα Λιάκουρα

Βοηθός Σκηνοθέτη:
Κρίστελ Καπερώνη

Βοηθός Σκηνογράφου- Ενδυματολόγου:
Έλενα Μπούγου

Make-up Artist & Hair Stylist:
Lenia Saw & George Torosis

 

Ηθοποιοί:
Κρέων: Θανάσης Δόβρης 
Αντιγόνη: Ελένη Μπούκλη 
Ισμήνη: Νεφέλη Κουρή  
Αίμων: Γιώργος Τριανταφυλλίδης 
Φύλακας: Πάνος Καμμένος  
Άγγελος: Ουσίκ Χανικιάν 
Χορός: Μαριάμ Ρουχάτζε, Εύα Φρακτοπούλου , Τάσος Δέδες
Τειρεσίας: Δημήτρης Ήμελλος 
 

Φωτογραφικό Υλικό:
Θοδωρής Ποπέσκου


Video:
Θωμάς Παλυβός

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενδιαφέροντα

Μοναδικό ξενοδοχείο με θέμα το αυτοκίνητο!

Το ξενοδοχείο “V8″ είναι μια κατηγορία από μόνο του! Όλα μέσα σε αυτό είναι αφιερωμένα στο αυτοκίνητο.

Το “V8″ στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο της Στουτγάρδης στη Γερμανία, που κάποτε ήταν ο τερματικός σταθμός για το αεροδρόμιο Boblingen, και χρησιμοποιήθηκε για μαχητικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ξενοδοχείο διαθέτει 10 διαφορετικά θεματικά δωμάτια, όλα αφιερωμένα στον κόσμο του αυτοκινήτου – από πλυντήριο αυτοκινήτων εν είδει κρεβατιού μέχρι τμήματα vintage οχημάτων ως καναπέδες, καρέκλες και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Continue Reading

Ενδιαφέροντα

Μελέτη αποδεικνύει ότι η μουσική κάνει καλό στην καρδιά!

Τη λειτουργία του ενδοθηλίου βελτιώνει η ακρόαση της αγαπημένης μας μουσικής, υποστηρίζει νέα μελέτη σέρβων επιστημόνων που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Ο συνδυασμός της μουσικής και της σωματικής άσκησης φάνηκε να οδηγεί στη μεγαλύτερη βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου. Κάτι τέτοιο, ενδεχομένως να συνδέεται, μεταξύ άλλων, και με τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης των ασθενών» εξηγεί η καθηγήτρια και επικεφαλής της μελέτης, Μαρίνα Ντελζανίν.

«Η ακρόαση χαρούμενης μουσικής για 30 λεπτά την ημέρα, συνδέεται με τη βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου, πιθανότατα λόγω της απελευθέρωσης ενδορφινών – των ορμονών της ευτυχίας – στον εγκέφαλο» καταλήγει η ειδικός, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη προκειμένου να διερευνηθεί εις βάθος η επίδραση τους μουσικής στην υγεία.

Continue Reading

Ενδιαφέροντα

“Τρελοκομείο” τα δίνει όλα μέσα στη βροχή! ΔΕΙΤΕ τι κάνει ο άνθρωπος! (video)




Έχετε σιχτιρίσει που είναι Μάϊος και βρέχει;

Είστε με τις ομπρέλες σε κάποια στάση και περιμένετε το λεωφορείο;

Έχετε γίνει μούσκεμα προσπαθώντας να περάσετε στο απέναντι πεζοδρόμιο;

Δεν τρέχει και τίποτα! Το θέμα είναι να διασκεδάζουμε κάθε στιγμή της ζωής μας! Όπως αυτός ο κύριος που θα δείτε στο βίντεο, που μένοντας με τη βερμούδα του μόνο κυλίστηκε στη βροχή αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα όσων περαστικών τον έβλεπαν από τα γύρω καταστήματα!

Continue Reading

Ενδιαφέροντα

ΒΙΝΤΕΟ: Πως φτιάχνονται τα καλαμάκια!

Είναι ένα από τα πιο κοινά αντικείμενα της καθημερινής μας ζωής!

Για τα καλαμάκια ο λόγος!

Ξέρετε όμως πως φτιάχνονται;

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε ένα μηχάνημα κατασκευής τους και πως από αυτό «βγαίνουν» τα καλαμάκια.

Continue Reading

Ενδιαφέροντα

Ποιος κρατάει το φανάρι

6, 13 & 20 Φεβρουαρίου | Για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων

Τι ονειρευόταν ο Γάλλος επιχειρηματίας του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας; Ποιες ήταν οι συνθήκες εργασίας για τους εργάτες; Αλήθεια, δούλευαν στο εργοστάσιο γυναίκες; Τι δουλειά είχε ένας γιατρός στο εργοστάσιο; Ποιο ήταν το καθιερωμένο δρομολόγιο ενός φανοκόρου;

Η ευρηματική και ιδιαίτερα επιτυχημένη θεατρική ξενάγηση «Ποιος κρατάει το φανάρι» επιστρέφει και φέτος στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, στις 6, 13 και 20 Φεβρουαρίου, προσκαλώντας τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο και την ιστορία του με διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο. Μέσα από μια πρωτότυπη θεατρική διαδρομή με ξεναγό τον ηθοποιό-ερμηνευτή Χρήστο Χριστόπουλο από την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι», οι επισκέπτες θα κινηθούν στους βιομηχανικούς χώρους, θα ταξιδέψουν στις εποχές και θα ανακαλύψουν βιωματικά την ιστορία του παλιού εργοστασίου και τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, ζωντανεύοντας τις μνήμες των ανθρώπων που συνέδεσαν τη ζωή τους με το εργοστάσιο και την περιοχή του Γκαζοχωρίου.

Η θεατρική ξενάγηση είναι σχεδιασμένη σύμφωνα με τις τεχνικές του museum theater και απευθύνεται σε ενήλικο κοινό. Ανακαλύψτε την ιστορία του εργοστασίου που έδωσε φως και ενέργεια στην Αθήνα για περισσότερα από 120 χρόνια με τον πιο συναρπαστικό τρόπο!

Πληροφορίες:Ημ/νίες: 6, 20, 13 Φεβρουαρίου 2023
Ώρα έναρξης: 18.00
Διάρκεια: 60’Σημείο συνάντησης: Κεντρική ΚαμινάδαΤιμή εισιτηρίου: 10€ / άτομο
Εισιτήρια: Ηλεκτρονικά μέσω viva.gr

Continue Reading

Ενδιαφέροντα

Η Στέλλα με τα Κόκκινα Γάντια

Στο πλαίσιο του έτους Καμπανέλλη, το Θέατρο Τέχνης, που υπήρξε η πρώτη «στέγη» του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα, συμπράττει με το Εθνικό Θέατρο προκειμένου να τιμήσουν από κοινού τη μνήμη του, με ένα εκ νέου ανέβασμα της Στέλλας με τα κόκκινα γάντια, σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα.

Η πρώτη εκδοχή της παράστασης, λόγω πανδημίας δεν συνάντησε ποτέ ζωντανά το κοινό. Παρουσιάστηκε το 2020 από το Εθνικό Θέατρο διαδικτυακά και για μια μόνο φορά.

Φέτος, ο σκηνοθέτης επιχειρεί με μικρή αλλαγή στη διανομή, μια νέα προσέγγιση της παράστασης ειδικά για τη σκηνή της Φρυνίχου.

Το έργο, γραμμένο το 1954, είναι κυρίως γνωστό από την κινηματογραφική του εκδοχή, που σημείωσε τεράστια επιτυχία μέσα από την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη.

Στην παράσταση, η τραγική ερωτική ιστορία διαδραματίζεται μέσα σε έναν κόσμο που με τα ρεμπέτικα τραγούδια και το γλέντι προσπαθεί να αποδράσει από την καταπιεστική καθημερινότητα, τα έμφυλα στερεότυπα και την βαθιά οικονομική κρίση μιας κοινωνίας που αναζητά την ταυτότητά της ενώ παλεύει να ανακάμψει από τα ερείπια του Εμφυλίου.

Σκηνοθεσία- μουσική επιμέλεια: Γιάννος Περλέγκας
Σκηνικά: Γιάννος Περλέγκας – Λουκία Χουλιάρα
Κουστούμια: Λουκία Χουλιάρα
Φωτισμοί : Τάσος Παλαιορούτας
Βίντεο: Μαρία Αθανασοπούλου
Μουσική διδασκαλία: Στράτος Γκρίντζαλης
Εκτέλεση παραγωγής: Αλεξάνδρα Χάμπαση
Βοηθός σκηνοθέτη: Πίνα Κούλογλου

Παίζουν (αλφαβητικά):
Ανθή Ευστρατιάδου, Σοφία Κόκκαλη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιάννος Περλέγκας, Εύη Σαουλίδου, Θοδωρής Σκυφτούλης, Μιχάλης Τιτόπουλος

Μουσικός επί σκηνής: Στράτος Γκρίντζαλης

Η παράσταση είναι συμπαραγωγή του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ με το ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων: 

Τετάρτη και Κυριακή 19:00
Πέμπτη 21:00
Παρασκευή και Σάββατο 20:30

Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν – Σκηνή Φρυνίχου
Φρυνίχου 14, Πλάκα

Τηλέφωνα ταμείου: 2103222464, 2103236732

 

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

TRENDING