Connect with us

Ψυχαγωγία

” Ένα φεγγάρι για τους καταραμένους”

Ευγένιου Ο’ Νηλ

ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΥΣ

Σκηνοθεσία: Μαριλίτα Λαμπροπούλου

Από 15 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου 2018

“Δεν υπάρχει τίποτα να δουν. Τίποτα απολύτως. Εκτός από ένα μεγάλο θαύμα.”

Το θέατρο Πορεία, μετά την Σκακιστική Νουβέλα του Στέφαν Τσβάιχ, συνεργάζεται ξανά με τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου και την ομάδα Zero Gravity και ανεβάζουν το Ένα Φεγγάρι Για Τους Καταραμένους (1943) του Ευγένιου Ο’ Νηλ, από 15 Οκτώβριου 2018, σε συνεργασία με την εταιρία θεάτρου Ακτίς – Μοντέρνοι Καιροί.

Πρόκειται για το κύκνειο άσμα του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα (βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας και τέσσερα Πούλιτζερ), που παρουσιάζεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια, σε καινούργια μετάφραση και με διαφορετική ματιά. Έργο γεμάτο αυτοβιογραφικά στοιχεία, μια προσωπική κατάθεση του Ο’ Νηλ, γύρω από την ταραγμένη οικογενειακή ζωή του, μια συνέχεια του αριστουργήματός του Το Μακρύ Ταξίδι της Μέρας Μέσα στη Νύχτα. Με πυρήνα τις σπαρακτικές σχέσεις των προσώπων, η παράσταση επιχειρεί να διανοίξει έναν νέο φαντασιακό χώρο στον ρεαλισμό του Ο’ Νηλ, που θα επικοινωνεί με τις αλήθειες του καθενός μας. Στο Ένα Φεγγάρι για τους Καταραμένους, μια μέρα κωμωδίας και μια νύχτα τραγωδίας συνθέτουν ένα ευδιάθετο purgatorium και ένα πικρό paradiso.

Σε έναν ξεχασμένο τόπο, τρία πρόσωπα έρχονται αντιμέτωπα με την επιθυμία τους και την ανεπάρκειά τους. Ο αλκοολικός, ξεπεσμένος ηθοποιός Τζιμ Ταϊρόν, μαθημένος  στη ζωή του Μπρόντγουεϊ και στις νυχτερινές κραιπάλες της Νέας Υόρκης, βρίσκεται για λίγο σε μια άγονη επαρχία, σε ένα κτήμα που σύντομα θα γίνει δικό του. Εκεί συναντιέται με τη Τζόσι Χόγκαν, μια νεαρή γυναίκα, τελείως διαφορετική από αυτές που έχει γνωρίσει ως τώρα. Εκείνη βλέπει σ’ αυτόν όλη την ευγένεια και τα ψυχικά χαρίσματα που ούτε ο ίδιος δεν αναγνωρίζει στον εαυτό του.  Ο πατέρας της Τζόσι, ο φτωχός μετανάστης Φιλ Χόγκαν, ελπίζει σε ένα γάμο ανάμεσά τους, που θα τον ξελάσπωνε από τη φτώχια και τα χρέη. Καταστρώνει απίθανα σχέδια προκειμένου να τους ενώσει. Όμως σ’ αυτή την ένωση θα υψωθούν σαν ανίκητα εμπόδια η διαφορετικότητά τους, οι ψευδαισθήσεις τους και τα φαντάσματα που τους στοιχειώνουν. Το φως του φεγγαριού  θα φωτίσει τα περασμένα και θα τους φανερώσει το αληθινό τους πρόσωπο. Με το ξημέρωμα θα έρθει μια απρόσμενη κάθαρση. Υπάρχει χώρος για το θαύμα; Ένα έργο για την εξάρτηση, το ψέμα, την ενοχή.

Προσφορά εισιτήρια με 12€ και 14€ έως και την ημέρα της πρεμιέρας (8η Οκτωβρίου)

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ψυχαγωγία

Αφιέρωμα στον Γιώργο Ζαμπέτα με τη Λένα Αλκαίου

Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων Ανεπιτήδευτος, χιουμορίστας, στιχοπλόκος, δεξιοτέχνης. Ένας πραγματικός «άρχοντας της πιάτσας», ο Γιώργος Ζαμπέτας, τριάντα χρόνια μετά τον θάνατό του, παραμένει στην κοινή συνείδηση ένας θρύλος του ρεμπέτικου και του λαϊκού πενταγράμμου. Στον μουσικοσυνθέτη που μετρά περισσότερα από 250 τραγούδια, επιτυχίες στο σύνολό τους, είναι αφιερωμένη η βραδιά που μας προτείνουν το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής και η Λένα Αλκαίου. Η καταξιωμένη ερμηνεύτρια με τη γνήσια λαϊκή φωνή που τη διακρίνει, θα παρουσιάσει αγαπημένα τραγούδια όπως «Τα δειλινά», «Τα ξημερώματα», «Δεν έχει δρόμο να διαβώ», «Ο αλήτης», φωτίζοντας τόσο την εξωστρεφή όσο και τη συναισθηματική πλευρά του σπουδαίου δημιουργού.

Ημερομηνία

14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

Ώρα

20:30

Continue Reading

Ψυχαγωγία

Ο πρωτομάστορας

Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία Δήμου Αθηναίων Μανώλης Καλομοίρης

Μουσική τραγωδία σε δύο μέρη και ένα ιντερμέδιο (σε συναυλιακή μορφή)

Βασισμένο στην ομότιτλη τραγωδία του Νίκου Καζαντζάκη, «Ο Πρωτομάστορας» αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα γραφής του Μανώλη Καλομοίρη. Εμποτισμένο με ισχυρούς συμβολισμούς σε πολιτικό, πολιτισμικό και ιδεολογικό επίπεδο, το έργο αυτό πρωτοπαρουσιάστηκε το 1916 και αντανακλά την ταραγμένη ιστορική περίοδο κατά την οποία γράφτηκε. Ταυτόχρονα, συμπυκνώνει το όραμα του Καλομοίρη για τη δημιουργία Ελληνικής Εθνικής Σχολής Μουσικής.

Ημερομηνία

27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023

Ώρα

20:00

Continue Reading

Ψυχαγωγία

Η Νατάσα Θεοδωρίου στην Ακτή Πειραιώς

Η Νατάσα Θεοδωρίδου έρχεται από τις 21 Οκτωβρίου, στην Ακτή Πειραιώς.

Η κορυφαία Ελληνίδα τραγουδίστρια θα εμφανίζεται στη σκηνή της Ακτής Πειραιώς και με τα τραγούδια της, θα κάνει τις νύχτες μας μαγικές, όπως μόνο εκείνη ξέρει!

Μαζί της, από τις 21/10 και κάθε Παρασκευή & Σάββατο, θα ερωτευόμαστε, θα ταξιδεύουμε και θα τραγουδάμε δυνατά, σαν μια μεγάλη παρέα.

Δίπλα της ο ταλαντούχος Γιώργος Κακοσαίος, που έχει ήδη αγαπηθεί πολύ.

Το ιστορικό μαγαζί της οδού Πειραιώς ανακαινίζεται ριζικά δημιουργώντας μια νέα εποχή, ανανεώνεται και μετατρέπεται σε ένα υπερσύγχρονο, ολοκαίνουριο χώρο, με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Ρήγου.

Η δική μας Νατάσα καινοτομεί και πάλι, ανεβαίνοντας στη σκηνή της Ακτής Πειραιώς… νωρίς!
Μας υποδέχεται λοιπόν η ίδια, ξεκινώντας το μουσικό της πρόγραμμα στις 22.30, και μας τραγουδά τις αμέτρητες επιτυχίες της, νέες αλλά και κλασικές.

Επιμέλεια προγράμματος: Παναγιώτης Μπρακούλιας

 

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στις 22.30, από τον Οκτώβριο, η Νατάσα Θεοδωρίδου και ο Γιώργος Κακοσαίος δίνουν ραντεβού με τη διασκέδαση, στη νέα Ακτή Πειραιώς!

Continue Reading

Ψυχαγωγία

Το όνειρο ενός Γελοίου Θέατρο Πορεία at Victoria

Ο Γιώργος Κουτλής, ένας από τους πλέον σημαντικούς σκηνοθέτες της νέας γενιάς σε συνεργασία με τον σπουδαίο jazz συνθέτη Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη και την πρωτότυπη μουσική του σύνθεση, δημιουργούν το ιδανικό πλαίσιο για την συγκλονιστική ερμηνεία του Νικόλα Χανακούλα. Ένα εκρηκτικό σόλο σε συνομιλία με video art
προβολές και μια ζωντανή χορωδία επί σκηνής.

Ο Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι έγραψε το Όνειρο ενός γελοίου –μια φανταστική ιστορία– το 1877, τέσσερα χρόνια πριν από τον θάνατό του.

Το μικρό αυτό διήγημα, συμπυκνώνει τη φιλοσοφία του μεγάλου Ρώσου κλασικού για ολόκληρη τη ζωή.

Ο ήρωας του έργου ετοιμάζεται να βάλει τέλος στη ζωή του. Τη μοιραία στιγμή βυθίζεται αναπάντεχα σε έναν βαθύ ύπνο.

Στο όνειρό του, ταξιδεύει σε έναν άλλο πλανήτη παραδεισένιο, όπου οι άνθρωποι ζουν σε μια ιδανική κοινωνία, ελεύθεροι και ευτυχισμένοι, προσφέροντας αγάπη και χαρά.

Όσα συμβαίνουν εκεί στον άλλο πλανήτη, μέσα στο όνειρό του, αλλάζουν τελείως τον τρόπο που ο ήρωας αντιλαμβάνεται τη ζωή και τον εαυτό του.

Το έργο, πέρα από ένα φανταστικό ταξίδι σε ένα ουτοπικό σύμπαν, από μια μετάβαση από το σκοτάδι στο φως, αποτελεί πάνω απ’ όλα μια ωδή στην ανθρώπινη ζωή, που συνέθεσε ένας από τους διεισδυτικότερους συγγραφείς στην ιστορία της λογοτεχνίας.

Συντελεστές

Μετάφραση-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιώργος Κουτλής
Συνεργασία στη διασκευή: Βασίλης Μαγουλιώτης
Σκηνικά – Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Μουσική Σύνθεση: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης
Video art – φωτογραφίες: Χρήστος Συμεωνίδης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Αγγελική Βασιλοπούλου Καμπίτση

Ερμηνεύει ο Νικόλας Χανακούλας

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:

Από 19 έως 30 Οκτωβρίου 2022
Τετάρτη έως Κυριακή στις 21:00

Από 14 Νοεμβρίου 2022 έως 3 Ιανουαρίου 2023
Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Διάρκεια: 60 λεπτά, χωρίς διάλειμμα
Τιμές Εισιτηρίων: A’ ζώνη: 15 ευρώ, Β’ ζώνη: 12 ευρώ.

Θέατρο Πορεία at Victoria
Τρικόρφων 3-5, Αθήνα 10433, Πλατεία Βικτωρίας

Continue Reading

Ψυχαγωγία

Spencer

Ο γάμος της Πριγκίπισσας Νταϊάνας και του Πρίγκιπα Καρόλου είναι καιρός που έχει “κρυώσει”. Μέσα από πολλαπλές φήμες για εξωσυζυγικές σχέσεις και διαζύγιο, όλα καταλαγιάζουν αναγκαστικά προκειμένου να εορταστούν τα Χριστούγεννα στη εξοχική Οικία της Βασίλισσας στο Σάντρινγκχαμ. Εκεί υπάρχει φαγητό, ποτό, σκοποβολή και κυνήγι. Η Νταϊάνα ξέρει καλά το παιχνίδι. Αλλά φέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Η ταινία Spencer είναι μία υπόθεση του τι μπορεί να συνέβη κατά την διάρκεια εκείνων των μοιραίων ημερών.

Σκηνοθεσία: Pablo Larraín
Σενάριο: Steven Knight
Πρωταγωνιστούν: Kristen Stewart, Timothy Spall, Jack Farthing, Sean Harris, Sally Hawkins

Continue Reading

Ψυχαγωγία

Da με τον Γρηγόρη Βαλτινό

Ο Γρηγόρης Βαλτινός συναντιέται με έναν ακόμα εμβληματικό κλασικό ρόλο, στο θέατρο ΙΛΙΣΙΑ. Θα ερμηνεύσει τον “DA” στο ομώνυμο και πολυβραβευμένο έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Hugh Leonard. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας, σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου και απόδοση του σκηνοθέτη.

Το αυτοβιογραφικό έργο του Ιρλανδού συγγραφέα διαδραματίζεται το 1968 στην Ιρλανδία με πολλά φλας μπακ που ζωντανεύουν επί σκηνής μια μοναδική ιστορία αγάπης, τρυφερότητας, αυτογνωσίας και συναισθημάτων κάθε είδους. Ο Τσάρλι Τάιναν, ένας εκπατρισμένος στο Λονδίνο συγγραφέας, παιδί υιοθετημένο, επιστρέφει στην πατρίδα του μετά το θάνατο του πατέρα του. Στο πατρικό του «ζωντανεύουν» οι γονείς του, ο νεαρός εαυτός του, ιδιαίτερες στιγμές, γεγονότα και κάποια πρόσωπα του παρελθόντος του, που σημάδεψαν τη ζωή του και τον επηρεάζουν ακόμα και στο παρόν του

.Στην αριστοτεχνικά δομημένη γραφή του Hugh Leonard, η καλοσύνη και η αγάπη είναι ο σταθερός αναμμένος φάρος που φωτίζει τα πολλαπλά σκοτάδια της καρδιάς και του μυαλού μας. Χθες, σήμερα, αύριο! Όσο θα υπάρχουν άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη, που λέγεται γη, ο DA του καθένα μας, θα οδηγεί στο δρόμο για μια καλύτερη ζωή, για ένα καλύτερο αύριο.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

TRENDING