Connect with us

Στην κουζίνα

Τα μαχαιροπίρουνα επηρεάζουν τη γεύση μας!

Και όμως τα μαχαιροπίρουνα επηρεάζουν τη γεύση μας!

Σύμφωνα με τους βρετανούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το μέγεθος, το βάρος, το σχήμα, το χρώμα και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το μαχαιροπίρουνο επηρεάζουν τη γεύση μας.

Στη «γευσιγνωστική» μελέτη έλαβαν μέρος περισσότεροι από 100 φοιτητές.

Από τα δεδομένα που συνέλεξαν οι επιστήμονες, φάνηκε ότι το τυρί είχε πιο αλμυρή γεύση όταν τρωγόταν απευθείας με μαχαίρι, από ό,τι όταν τρωγόταν με πιρούνι, κουτάλι ή οδοντογλυφίδα.

Επίσης, το γιαούρτι ήταν πιο γλυκό όταν τρωγόταν με λευκό κουταλάκι, από όταν τρωγόταν με μαύρο. Ακόμα, όταν οι συμμετέχοντες καλούνταν να φάνε γλυκό με μικρό κουταλάκι δήλωναν ότι καταλάβαιναν εντονότερα τη γλυκιά γεύση, από όταν χρησιμοποιούσαν μεγάλο κουτάλι ή πιρούνι.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στην κουζίνα

Κόψτε με «χειρουργική» ακρίβεια τις μαλακές τροφές που χαλάνε με μαχαίρι, χωρίς μαχαίρι!

Σε όλους έχει τύχει στην προσπάθεια μας να κόψουμε ένα γλυκό, μια τούρτα ή μια πίτσα με μαχαίρι, να τους χαλάσουμε την όψη ή προσπαθώντας να κόψουμε κέϊκ να το διαλύουμε και να γεμίζουμε τρίμματα.

Σίγουρα τα πάντα δεν κόβονται με μαχαίρι! Υπάρχει όμως ένας απλός τρόπος για να κόβετε με χειρουργική ακρίβεια όλες τις μαλακές τροφές χωρίς να χαλάει η όψη τους!

Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα και το κόψιμο στις ευαίσθητες τροφές θα γίνει παιχνιδάκι!

Προσοχή όμως, να χρησιμοποιείτε άοσμο νήμα, αλλιώς το αποτέλεσμα θα σας αρέσει οπτικά, αλλά ως προς την γεύση δεν παίρνουμε όρκο!

Continue Reading

Στην κουζίνα

Tips για να κάνετε τα λεμόνια πιο ζουμερά

Είναι μερικά λεμόνια σκληρά και με λίγο χυμό, που μας βγάζουν το λάδι για να βγει. Σίγουρα έχει να κάνει με το είδος, μπορεί και με την εποχή. Υπάρχει όμως ένας τρόπος που όσο σκληρό και να είναι το λεμόνι, θα το «μαλακώσει» και θα μας κάνει τη ζωή πιο εύκολη.

Πριν το κόψετε κυλήστε το σε μια λεία επιφάνεια ασκώντας ελαφρά πίεση με την παλάμη σας. Αυτή η κίνηση απελευθερώνει τους χυμούς του και σίγουρα τα κάνει πιο ζουμερά.

Το ίδιο ισχύει και για τα λαϊμ. Δοκιμάστε το!

Continue Reading

Στην κουζίνα

8 τρόφιμα που χαλάνε πιο γρήγορα αν τα βάλεις στο ψυγείο

Κρεμμύδια

Η υγρασία που υπάρχει μέσα στο ψυγείο κάνει τα κρεμμύδια να μουχλιάζουν πιο γρήγορα.

Καφές

Αν θέλετε να αποθηκεύσετε μεγάλες ποσότητες καφέ, τότε βάλτε τις μέσα στον καταψύκτη αλλιώς διατηρήστε τον καφέ σας σε ένα στεγανό βάζο σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Βασιλικός

Είναι προτιμότερο να τον βάζετε μέσα σε ένα ποτήρι με δροσερό νερό.

Ελαιόλαδο

Στο ψυγείο μόνο αν θέλετε να το μετατρέψετε σε βούτυρο.

Το λάδι σε χαμηλές θερμοκρασίες αρχίζει να συμπυκνώνεται και να χάνει τις ιδιότητές του. Διατηρήστε το σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Ψωμί

Το ψωμί μέσα στο ψυγείο στεγνώνει πολύ γρήγορα και δεν διατηρείται φρέσκο και μαλακό.

Μέλι

Το μέλι δεν χαλάει ποτέ αρκεί να διατηρηθεί καλά κλειστό σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Αβοκάντο

Το συγκεκριμένο φρούτο ωριμάζει εκτός ψυγείου.

Πατάτες

Οι πατάτες δεν διατηρούνται ποτέ εντός ψυγείου. Αποθηκεύστε τις πατάτες σας σε μια χάρτινη σακούλα σε ένα δροσερό μέρος.

Continue Reading

Στην κουζίνα

Έρευνα: Φάτε σοκολάτα, τυρί και φράουλες το πρωί και θα ασπρίσουν περισσότερο τα δόντια σας!

Η μαύρη σοκολάτα, το πράσινο τσάι, οι φράουλες και το τυρί μπορούν να βοηθήσουν τη λευκότητα των δοντιών σας!

Η καλύτερη ώρα για να τα τρώμε είναι το πρωί, ισχυρίζεται ένας διάσημος αμερικανός οδοντίατρος, ο δρ Χάρλοντ Κατζ.

Άλλα τρόφιμα που έχουν την ίδια ιδιότητα είναι οι ξηροί καρποί, τα μήλα και τα αχλάδια.

Για καλύτερα αποτελέσματα, τα τρόφιμα αυτά πρέπει να καταναλώνονται πρωί-πρωί, για να εξουδετερώνουν τις βακτηριακές αποικίες που έχουν συσσωρευτεί τη νύχτα στα δόντια και ευθύνονται για την βακτηριακή πλάκα, υποστηρίζει.

Η σοκολάτα περιέχει θειοβρομίνη – μία ουσία που παίζει ρόλο στη σκλήρυνση της αδαμαντίνης ουσιών των δοντιών.

Οι φράουλες περιέχουν μαλικό οξύ, ένα ένζυμο το οποίο στην πραγματικότητα λευκαίνει τα δόντια καθώς απομακρύνει τις χρωστικές (λ.χ. από τον καφέ και το τσιγάρο) από αυτά, ενώ το τυρί αυξάνει το pH του στόματος και έτσι μειώνει τις πιθανότητες αποχρωματισμού και διάβρωσης των δοντιών. Ξηροί καρποί, μήλα και αχλάδια συμβάλλουν στην απομάκρυνση των χρωστικών από τα δόντια, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα των δύο τελευταίων σε νερό αυξάνει την παραγωγή του σάλιου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη μείωση των βακτηρίων στο στόμα.

Continue Reading

Στην κουζίνα

Σας χύνεται το νερό από την κατσαρόλα όταν βράζει; Θέλει το ξύλο του!

Ακόμα θυμάμαι την πλάκα που έπαθα πριν μερικά χρόνια, όταν ξέχασα για αρκετή ώρα ότι έβραζα νερό για μακαρόνια κι όταν το θυμήθηκα δεν είχε μείνει στην κατσαρόλα ούτε το μισό νερό! Το υπόλοιπο είχε χυθεί! Φτου κι απ’ την αρχή, μακαρονάδα της υπομονής δηλαδή!

Γενικά είναι και λίγο εκνευριστικό το τσιτσίρισμα του βραστού νερού που χύνεται όταν πέφτει στα αναμμένα μάτια της κουζίνας, οπότε αφού υπάρχει τρόπος, γιατί να μην το αποφύγουμε; Άσε που αφήνει και λεκέδες πολλές φορές!

Το συγκεκριμένο κόλπο το έμαθα τυχαία και μάλιστα είναι εξαιρετικά απλό!

Αρκεί να ακουμπήσετε κατά μήκος της κατσαρόλας ένα ξύλινο κουτάλι και αυτό θα συγκρατήσει το νερό από το να ξεχειλίσει και να χυθεί!

Δοκιμάστε το, θα σας αρέσει πολύ!

Continue Reading

Στην κουζίνα

Οδηγός για να υπολογίσεις με ακρίβεια την ποσότητα των υλικών κάθε συνταγής!

Το πιο σημαντικό για να πετύχει μια συνταγή είτε είναι φαγητό είτε είναι γλυκό, είναι μην κάνουμε λάθος στις ποσότητες των υλικών!

Γι αυτό λοιπόν θα σου δώσουμε τον καλύτερο οδηγό ώστε να αποφύγεις το πιο σημαντικό λάθος και να μην αγχώνεσαι πια στο πως θα υπολογίζεις πόσο θα βάλετε από το κάθε υλικό.

Το μόνο που χρειάζεσαι πραγματικά είναι μια κούπα (χωρητικότητας 240 ml), ένα κουτάλι της σούπας (15 ml) κι ένα κουταλάκι του γλυκού (5 ml).

Για ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια στους υπολογισμούς σου, στο άρθρο μας θα βρεις τις ισοδυναμίες των όγκων σε κούπες και κουτάλια, όπως και τις ακριβείς θερμοκρασίες του φούρνου, για να μπορείς να εκτελείς με ευκολία όλες τις συνταγές.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Αυγά και βότανα

Ισοδυναμία μετρήσεων σε κούπες και κουτάλια

Θερμοκρασίες Φούρνου

 

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

TRENDING