Ανακοίνωση από τον δήμαρχο Ηλιούπολης Γιώργο Χατζηδάκη
Το τελευταίο διάστημα εκτυλίσσεται μια προσπάθεια σπίλωσης Υπηρεσίας Πρασίνου και αιρετών του Δήμου Ηλιούπολης, με απίστευτες κατηγορίες και χαρακτηρισμούς, με πρόσχημα την αναγκαστική υλοτόμηση πεύκων μετά τις ζημιές που προκάλεσαν έντονες βροχοπτώσεις στο πάρκο Καλαβρύτων.
Οι εικόνες κομμένων κορμών δέντρων στο έδαφος προκαλούν σε όλους μας δυσάρεστα συναισθήματα, αλλά κάθε καλοπροαίρετος πολίτης κατανοεί ότι αυτό έγινε λόγω ανωτέρας βίας και όχι εξαιτίας κάποιας εχθρότητας κατά της φύσης.
Διαβεβαιώνουμε τους συμπολίτες, ότι οι επεμβάσεις της υπηρεσίας Πρασίνου της Ηλιούπολης, αποφασίζονται από τους επιστήμονες γεωπόνους της υπηρεσίας με σοβαρότητα και ευαισθησία προς τον φυσικό πλούτο της πόλης μας και αξιολογούνται καθόλου αβασάνιστα, μετά από προσεκτική παρατήρηση και επιτόπου αυτοψίες.
Κάποιες φορές, δυστυχώς μόνη λύση είναι η υλοτόμηση κορμών που παρέμειναν στη θέση τους χωρίς ελπίδα αναβίωσης και θα αντικατασταθούν βάσει προγράμματος από νέα δέντρα.
Το κλάδεμα των δέντρων της πόλης ακολουθεί πιστά τις αρχές και τις πρακτικές της γεωπονικής επιστήμης, ενώ ταυτόχρονα με επιβεβλημένες και απόλυτα σταθμισμένες προληπτικές εργασίες προστατεύεται η ασφάλεια των διερχομένων πολιτών και η περιουσία τους.
Η επιστημονική επάρκεια των στελεχών του Δήμου και η επαγγελματική πείρα των κηπουρών είναι αδιαμφισβήτητη εγγύηση για την σχολαστική φροντίδα του πρασίνου της πόλης.
Προφανώς και σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα γίνονται λάθη και αστοχίες αλλά το Τμήμα Πρασίνου είναι πάντα στη διάθεση των πολιτών για κάθε επιμέρους επεξήγηση.
Όπως ορίζεται στην παρ. 4, άρθρο 1, του Ν. 3208/2003 που συμπλήρωσε τον Ν. 998/1979, «η μέριμνα για την ανάπτυξη, βελτίωση, αναδάσωση και προστασία των πάρκων, αλσών και των εντός των πόλεων ή οικιστικών περιοχών δενδροστοιχιών ανήκει εις τους οικείους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, που δύνανται να ζητούν την συνδρομή της δασικής υπηρεσίας, εφ` όσον συντρέχει περίπτωση».
Η υπηρεσία συνεργάζεται με τους θεσμούς της πολιτείας και πάντα επιζητεί την επιστημονική τους συνδρομή.
Προ τριετίας, Δασολόγος – Φυτοπαθολόγος της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας, Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, Εργαστήριο Δασικής Παθολογίας, μετά από αυτοψία, εγγράφως συνέστησε ότι «πυκνά φυτεμένα πεύκα που δεν έχουν χώρο για να αναπτυχθούν, γέρνουν αναζητώντας το φως, συχνά σπάζουν προκαλώντας ατυχήματα και πρέπει να υλοτομηθούν άμεσα».
Η υπηρεσία Πρασίνου παρακολουθεί με προσοχή τα προβλήματα, «δίνει» τον απαραίτητο χρόνο στη φύση για να λειτουργήσει και επεμβαίνει όταν είναι απόλυτα επιβεβλημένο, όπως ακριβώς έγινε και στο άλσος, που ζήτησε άδεια υλοτόμησης 10 πεύκων και μετά από την αυτοψία τη Διεύθυνσης Δασών Αθηνών έλαβε έγκριση (με Α.Π. 5247/18-1-2021) για κοπή 15 δέντρων και κλάδεμα άλλων 20.
Ο αυθαίρετος υπολογισμός και η προσμέτρηση κορμών από παρεμβάσεις παρελθόντων χρόνων αποκαλύπτει αφέλεια ή ακόμη τον ζήλο κάποιων να στήσουν σκηνικό «συνωμοσίας κατά της φύσης».
Είναι σε όλους γνωστό, ότι πολλά από τα δέντρα της Ηλιούπολης έχουν ευπαθές ξύλο ή έχουν κλείσει τον κύκλο ζωής τους. Το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να ελέγχονται συχνά από εξειδικευμένο προσωπικό για ύπαρξη σήψης δέντρα ελάτης, ερυθρελάτης, μαύρης πεύκης, λεύκης, ιτιάς, φλαμουριάς, πλατανιού κ.ά. Κλαδιά σάπιων δένδρων ή ακόμη και ολόκληρα δένδρα με εκτενή σήψη, ως πιο εύθραυστα είναι δυνατό να σπάσουν η να εκριζωθούν κατά τη διάρκεια καταιγίδων με οδυνηρές συνέπειες».
Την κατάλληλη περίοδο φύτευσης θα γίνει αντικατάσταση των υλοτομηθέντων δέντρων με νέα υγιή, αφού απομακρυνθούν οι εναπομείναντες κορμοί με ειδικό μηχάνημα και όπου είναι τεχνικά εφικτό θα γίνει υποστύλωση δένδρων υπό κλίση.
Η δημοτική αρχή εργάζεται μεθοδικά για την βελτίωση του τρόπου διαχείρισης του Πρασίνου της πόλης, με οδηγό την επιστήμη και πάντα σύμφωνα με τις υπάρχουσες δυνατότητες.
Περιβάλλει με εμπιστοσύνη τους υπαλλήλους, που κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες δίνουν καθημερινά τη μάχη για την συντήρηση του πρασίνου και προσπαθεί με κάθε τρόπο να καλύψει τα υπάρχοντα κενά σε προσωπικό και εξοπλισμό.
Η προστασία του περιβάλλοντος, η διαφύλαξη και η επαύξηση του πρασίνου της πόλης μας εκτός από καθήκον, πρέπει να είναι και στοιχείο κοινωνικής ενωτικής δράσης και δεν προσφέρεται για παραταξιακές μικροπολιτικές.