Είστε κι εσείς λάτρεις του τσαγιού;
Σήμερα σας παρουσιάζουμε τα πιο περίεργα τσάγια που υπάρχουν!
10. Kombucha (τσάι κομπούχα)
Με καταγωγή από την παλαιότερη περιοχή της Ματζουρίας, το Kombucha παρασκευάζεται από γλυκό μαύρο τσάι που ζυμώνεται μέσα σε μύκητες. Η συνταγή είναι μυστική, ενώ στα κείμενα αναφέρεται να κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά στη Λετονία το 1911.
9. Brick Tea (τσάι των τούβλων)
Μαύρο τσάι σε σκόνη “τρίβεται” ανάμεσα σε δύο τούβλα και, στη συνέχεια, η σκόνη αυτή διαλύεται σε βραστό νερό. Στα χρόνια της τσαρικής Ρωσίας, ο μόνος τρόπος για να μεταφέρουν εύκολα το τσάι ήταν να το τοποθετήσουν ανάμεσα σε τούβλα, γεγονός που έδινε μετά στο ρόφημα μια ιδιαίτερη γεύση.
8. Pu-erh (τσάι με μύκητες)
Εξωτικό κινέζικο τσάι. Το Pu-erh είναι στην πραγματικότητα ένα πράσινο τσάι που αναπτύσσεται αργά με τη βοήθεια ενός συγκεκριμένου μύκητα. Παράγεται μόνο στην επαρχία Γιουνάν και είναι ένα από τα πιο ακριβά τσάγια στον κόσμο.
7. Awabancha (τσάι τουρσί)
Το τσάι αυτό έχει υποστεί ζύμωση με βακτήρια γαλακτικού οξέος και παράγεται στην πόλη Σικόκου της Ιαπωνίας. Τα φύλλα θυμίζουν περισσότερο… τουρσί και ολόκληρη η διαδικασία είναι χρονοβόρα και δύσκολη. Για το λόγο αυτό θεωρείται ως ένα από τα πιο σπάνια τσάγια στον κόσμο.
6. Kukicha (τσάι με κοτσάνια)
Παρασκευάζεται μόνο από τα κοτσάνια, τους μίσχους και τους βλαστούς του πράσινου τσαγιού και όχι τα φύλλα. Αυτά τα μέρη του φυτού που συνήθως πετάγονται ή χρησιμοποιούνται ως λιπάσματα σε άλλες χώρες, στην Ιαπωνία τα συνδυάζουν για να δημιουργήσουν ένα μοναδικό τσάι που ονομάζεται Kukicha.
5. Dragon & Tiger Tea (τσάι με αλκοόλ)
Στην ουσία πρόκειται για έναν συνδυασμό αλκοόλης και μαύρου τσαγιού, σε συγκεκριμένες δόσεις. Οι Κινέζοι, παρόλα αυτά, προτιμούν το μπράντι, που ταιριάζει καλύτερα με το μαύρο τσάι. Η σωστή δόση είναι 1/2 ή 1/4 από το καπάκι του μπουκαλιού σε ένα φλιντζάνι ζεστό τσάι.
4. Pocha (τσάι με βούτυρο)
Παρασκευάζεται στο Θιβέτ και είναι ουσιαστικά τσάι με βούτυρο που φτιάχνεται από το γάλα του Yak (είδος βοοειδούς της περιοχής), ως υποκατάστατο του γάλακτος. Το τσάι είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του πολιτισμού του Θιβέτ και το Pocha είναι ό,τι πρέπει για τους παγωμένους χειμώνες της χώρας. Μην επιχειρήσετε να χρησιμοποιήσετε άλλο είδος βουτύρου, γιατί αφήνει έντονη λιπαρότητα στο ρόφημα.
3. Garlic Tea (τσάι σκόρδου)
Το… τσάι σκόρδου είναι ένα από τα πλέον παράξενα τσάγια στον κόσμο, λόγω γεύσης και -κυρίως- αρώματος! Παρόλα αυτά το σκόρδο -ως γνωστόν- συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία, ρίχνοντας την αρτηριακή πίεση και μειώνοντας το λίπος στο σώμα.
2. Panda Poo Tea (τσάι πάντα)
Είδος πράσινου τσαγιού που αναπτύσσεται μόνο με τη χρήση κοπριάς από… πάντα! Πρόκειται για ένα από τα πιο σπάνια και ακριβά τσάγια στον κόσμο, καθώς μόλις 50 γραμμάρια κοστίζουν περίπου 3.500 δολάρια! Βέβαια, η δοσολογία για ένα φλιτζάνι δεν απαιτεί πάνω από 3 γραμμάρια, γιατί διαφορετικά το ρόφημα γίνεται βαρύ και πικρίζει.
1. Dry Ice Tea Bubble (τσάι με ξηρό πάγο)
Δροσερό, πολύ δροσερό τσάι, αφού η θερμοκρασία του αγγίζει τους -78,5 βαθμούς Κελσίου! Αυτή είναι η θερμοκρασία στην οποία το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) αλλάζει από αέριο σε στερεό και αντίστροφα. Αν και ως αέριο είναι αόρατο, το κατεψυγμένο CO2 (γνωστό ως “ξηρός πάγος”) μοιάζει πολύ με παγωμένο νερό.