Connect with us

Health

Το 1 ° Πανελλήνιο Συνέδριο Εθνοφαρμακολογίας ολοκληρώθηκε με επιτυχία

Το 1 ° Πανελλήνιο Συνέδριο Εθνοφαρμακολογίας με θέμα «Παραδοσιακή Θεραπευτική – Μύθοι και Αλήθειες»  πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στις 11, 12 και 13 Οκτωβρίου 2019.

Καταξιωμένοι επιστήμονες αλλά και νεότεροι συνάδελφοι και ερευνητές από διάφορες ειδικότητες ανέπτυξαν μια ευρεία θεματολογία με επίκεντρο την Παραδοσιακή Θεραπευτική.

Στο συνέδριο έγινε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, καθώς και αναζήτηση λύσεων για όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους
επιστήμονες των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων, αναφορικά με την παραδοσιακή χρήση των φυσικών προϊόντων και την αξιοποίηση της σχετικής γνώσης για την βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Η ομάδα της εταιρείας HEALTH SIGN ήταν εκεί χορηγός και υποστηρικτής αυτού του έργου όπου ενημερώθηκε αλλά και αντάλλαξε απόψεις σχετικά με τις χρήσεις των φαρμακευτικών φυτών. Δέσμευσή της είναι να αξιοποιήσει και να κάνει πράξη όλη αυτή την γνώση που δόθηκε από το συνέδριο με σκοπό να προσφέρει λύσεις για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Health

Έρευνα του FGA Center: μεταβολικό σύνδρομο, η νέα μάστιγα της εποχής μας

Μεταβολικό σύνδρομο. Αυτή είναι η νέα μάστιγα της εποχής μας.
Ξέρετε τι σημαίνει όμως; Αν εσείς το έχετε;

Πριν σας ενημερώσουμε με το σημερινό μας άρθρο αναλυτικά και σας καλέσουμε να λάβετε μέρος (αν δεν το έχετε κάνει ήδη) στη μεγάλη έρευνα του FGA Center, παραθέτουμε δύο επιστημονικά δεδομένα:

1. Το 25% των ενηλίκων παγκοσμίως έχει μεταβολικό σύνδρομο.
2. Το αυξημένο βάρος είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για το μεταβολικό σύνδρομο και τον διαβήτη τύπου 2.

Το FGA Center διεξάγει μια σημαντική μεγάλη έρευνα ερωτηματολογίου η οποία συνεχίζεται, για τo πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής επηρεάζει την υγεία μας (δείτε εδώ: https://www.fgacenter.gr/erevna-gia-ton-sygchrono-tropo-zois-kai-tin-ygeia/) και θέλουμε να ευχαριστήσουμε για την μεγάλη συμμετοχή.

Η έρευνα αυτή απευθύνεται σε συμμετέχοντες με ηλικία άνω των 18 ετών όπου συμπληρώνουν ανώνυμα το σχετικό ερωτηματολόγιο. Από τους συμμετέχοντες μέχρι στιγμής το 52% είναι άνδρες και το 48% γυναίκες που ανήκουν σε διάφορες ηλικιακές ομάδες. Μια πρώτη ανάγνωση των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων, μας δίνει την δυνατότητα να αναφερθούμε στην μάστιγα της εποχής μας που είναι το μεταβολικό σύνδρομο (MetS).

Τι είναι όμως το μεταβολικό σύνδρομο (για περισσότερες πληροφορίες https://www.fgacenter.gr/services/metavoliko-syndromo/ ); Ποιους αφορά; Αφορά συνήθως σε ανθρώπους με μεγάλη περιφέρεια μέσης ή αυξημένο σωματικό βάρος (αυξημένο δείκτη μάζα σώματος, ΔΜΣ) και πλαισιώνεται από την καθιστική ζωή και την πρόχειρη και συνήθως μη ισορροπημένη διατροφή. Το μεταβολικό σύνδρομο δεν αποτελεί ένα νόσημα, αλλά ένα σύνολο παραγόντων  που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων.

Ενδεικτικό της αδυναμίας να κατανοήσουμε το αν βρισκόμαστε σε μεταβολικό σύνδρομο, αποτελεί το γεγονός, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ότι ενώ το 83.33% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν έχει μεταβολικό σύνδρομο, το 48% (πάνω από το 50% αυτών), παρουσιάζει αυξημένο ΔΜΣ και το 55,88% των συμμετεχόντων παρατηρεί εύκολη αύξηση βάρους, ενώ το 57,42% δύσκολη απώλεια κιλών.  Αναφορικά με έναν ακόμα παράγοντα κινδύνου, την έλλειψη άσκησης, το 47% των ερωτηθέντων δεν ασκείται καθόλου και το 46% λίγο (από 1 έως τρεις φορές την εβδομάδα).

Η ακριβής αιτιολογία του μεταβολικού συνδρόμου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πλήρως. Αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει μια ισχυρή συσχέτιση του MetS με την αντίσταση στην ινσουλίνη, το οξειδωτικό στρες και τον ρόλο των λιποκυττάρων του λευκού λίπους (WAT), την χρόνια μικροφλεγμονή, την παχυσαρκία, και το μικροβίωμα του εντέρου.

Στο FGA Center, με την διεξαγωγή εξειδικευμένων αναλύσεων (για περισσότερες πληροφορίες https://www.fgacenter.gr/services/metavoliko-syndromo/), αναλύουμε όλους τους παραπάνω περιγραφόμενους παράγοντες, ώστε με τις κατάλληλες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και ειδικών κατά περίπτωση συμπληρωμάτων, να μειώσουμε τους παράγοντες αυτούς, με σκοπό να οδηγηθούμε στην αλλαγή του τρόπου ζωής, την καλύτερη ποιότητα ζωής και εν τέλει στην ‘ευεξία’.

Continue Reading

Health

Το FGA Center και ο Δρ. Ελευθέριος Γεωργακόπουλος στην Ευρωδιάγνωση Κέρκυρας 

Το FGA Center και ο Δρ. Ελευθέριος Γεωργακόπουλος στην Ευρωδιάγνωση Κέρκυρας 

Ο  Δρ. Ελευθέριος Γεωργακόπουλος    (Γενετιστής- Νευροφυσιολόγος) και επιστημονικός δ/ντης του  κέντρου  FUNCTIONAL GENOMIC APPLIED CENTER (FGA Center)  με  έδρα την Αθήνα,  δραστηριοποιείται τώρα και στην Κέρκυρα, στην ΕΥΡΩΔΙΑΓΝΩΣΗ Κέρκυρας, 8η Παρ. Ι. Θεοτόκη, Παλ. ΚΤΕΛ, όπου και θα βρίσκεται την Παρασκευή και το Σάββατο 23 και 24 Φεβρουαρίου 2024.  

 

Το Κέντρο Εφαρμοσμένης Λειτουργικής Γονιδιωματικής εφαρμόζει ειδικές εξατομικευμένες εξετάσεις (Ιατρική Ακριβείας, Precision Medicine), που αποσκοπούν στην πρόληψη, την αντιμετώπιση  και την πορεία των Αυτοάνοσων και Χρόνιων Νοσημάτων.  

Στοχεύει σε στρατηγικές πρόληψης και αντιμετώπισης που λαμβάνουν υπόψη την ατομική μεταβλητότητα της κυτταρικής λειτουργίας είτε/και το ατομικό γενετικό προφίλ, που επηρεάζονται και μεταβάλλονται από το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής μας. Τα αποτελέσματα ερευνών συνεχώς επιβεβαιώνουν, ότι η πρόληψη και η αντιμετώπιση των μη μεταδοτικών και χρόνιων ασθενειών απαιτεί παρεμβάσεις που στοχεύουν ταυτόχρονα σε πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου. Με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα κάθε ανθρώπου στόχος μας είναι να παρέχουμε υψηλής ποιότητας ολοκληρωμένες υπηρεσίες χρησιμοποιώντας εργαλεία από τον τομέα της Γενετικής και της μοριακής βιολογίας.  

Για οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε και για να ενημερωθείτε για τις  υπηρεσίες  μας και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στη δική σας περίπτωση, καλέστε στο 2103390340 ή επισκεφθείτε το site www.fgacenter.gr . 

 

Continue Reading

Health

Το υγιές έντερο «κλειδί» για την καταπολέμηση του άγχους

Γράφει ο Dr. Ελευθέριος Γεωργακόπουλος Μοριακός Βιολόγος | Νευροφυσιολόγος | Γενετιστής


Τα συμπτώματα άγχους είναι κοινά σε διάφορες διανοητικές ασθένειες και σε ποικιλία σωματικών διαταραχών, ιδίως σε διαταραχές που σχετίζονται με το στρες.

Όλο και περισσότερες βασικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου μπορεί να ρυθμίσει τον εγκέφαλο,μέσω του άξονα του εντέρου -εγκεφάλου, και δυσβίωση του εντερικού μικροβιώματος σχετίζεται με το άγχος.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θεραπεία του άγχους από ρύθμιση της εντερικής μικροχλωρίδας.

Επομένως έγινε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας των τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών έως τις 25 Ιουλίου 2018. Ελήφθησαν συνολικά 3334 άρθρα και 21 περιελήφθησαν μελέτες που περιελάμβαναν 1503 άτομα.

Στις 21 μελέτες, 14 επέλεξαν προβιοτικά ως παρεμβάσεις για να ρυθμίσουν την εντερική μικροχλωρίδα και έξι επέλεξαν μη προβιοτικούς τρόπους όπως η προσαρμογή της καθημερινής δίαιτας. 

Προβιοτικά συμπληρώματα σε επτά μελέτες περιείχαν μόνο ένα είδος προβιοτικού, δύο μελέτες χρησιμοποίησαν ένα προϊόν που περιείχε δύο είδη προβιοτικών και τα συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται στις άλλες πέντε μελέτες περιελάμβαναν τουλάχιστον τρία είδη προβιοτικών. 

Στις μελέτες που χρησιμοποίησαν τη συνήθη θεραπεία και παρεμβάσεις για τη ρύθμιση της εντερικής χλωρίδας (πέντε μελέτες), μόνο οι μη προβιοτικοί τρόποι ήταν αποτελεσματικοί (δύο μελέτες), πράγμα που σημαίνει ότι το 40% των μελετών ήταν αποτελεσματικό. 

Στις μελέτες που χρησιμοποίησαν μόνο την βελτίωση της χλωρίδας (16 μελέτες, 11 μελέτες χρησιμοποιήθηκαν προβιοτικοί τρόποι και 5 μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν χωρίς προβιοτικά τρόπους), το 56% των μελετών θα μπορούσε να βελτιώσει τα συμπτώματα άγχους, και το 80% των μελετών που πραγματοποίησαν το μη προβιοτικό πρωτόκολλο παρέμβασης ήταν αποτελεσματικές, ενώ στο 45% των μελετών αυτών τα χρησιμοποιημένα προβιοτικά συμπληρώματα είχαν θετικά αποτελέσματα στα συμπτώματα άγχους. 

Συνολικά, 11 μελέτες έδειξαν θετική επίδραση στα συμπτώματα άγχους μέσω της ρύθμισης του εντερικού συστήματος , γεγονός που οποία έδειξε ότι το 52% των 21 μελετών ήταν αποτελεσματικές και υπήρχαν πέντε μελέτες που χρησιμοποίησαν προβιοτικά συμπληρώματα ως παρεμβάσεις και έξι χρησιμοποίησαν μη προβιοτικές παρεμβάσεις. 

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι έξι από επτά μελέτες έδειξαν ότι η ρύθμιση του μικροβιώματος του εντέρου θα μπορούσε να θεραπεύσει τα συμπτώματα άγχους και το ποσοστό της αποτελεσματικότητας ήταν 86%.

Continue Reading

Health

Covid – 19 και οι επιπτώσεις στο μεταβολισμό μας

Ο Dr Attila R Garami (MD, PhD), σε επιστολή του στο έγκριτο περιοδικό British Medical Journal (BMJ),  εκφράζει ενδιαφέρουσες απόψεις για τον μηχανισμό δράσης της πανδημίας COVID-19 (BMJ 2020; https://www.bmj.com/content/368/bmj.m810/rr-24).

Ο συντάκτης της επιστολής αυτής απαντά σε δημοσιευμένο άρθρο στο BMJ (BMJ 2020; 368 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.m810) και στην επιστολή του αυτή τονίζει ότι, «Η συνεχιζόμενη εξάπλωση του νέου ιού SARS-CoV-2 και της νόσου COVID-19 που προκαλείται από το SARS-CoV-2, αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για την ανθρωπότητα».

Αναλύοντας τον μηχανισμό δράσης του ιού, o συντάκτης της επιστολής περιγράφει ότι,  «Ο ιός SARS-CoV-2 εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα μέσω του υποδοχέα (ACE2), δηλαδή το ένζυμο μετατροπής της αγγειοτενσίνης 2 (1, 11, 14). Κατά τη διάρκεια της μόλυνσης τα σωματίδια του ιού συνδέονται με ACE2 και εισέρχονται στα ανθρώπινα κύτταρα. Με αυτό τον τρόπο τα σωματίδια του ιού δεσμεύονται σε πολλά μόρια ACE2 και απομονώνονται από την κυτταρική επιφάνεια.

Επιπλέον, το SARS-CoV αποδείχθηκε ότι απορυθμίζει την πρωτεϊνική έκφραση ACE2 με τρόπο εξαρτώμενο από την αναπαραγωγή του (2-12). Αυτό θα σήμαινε ότι μπορεί να αναπτυχθεί απώλεια της λειτουργίας του ACE2 κατά τη διάρκεια της λοίμωξης SARS- CoV-2. Δεδομένου ότι το ACE2 είναι βασικός παράγοντας στο σύστημα ρενίνης-αγγειοτενσίνης (RAS), η απώλεια της λειτουργίας του μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες».

Σύμφωνα με τον συντάκτη της επιστολής, «Η δραστηριότητα του RAS (σύστημα ρενίνης-αγγειοτενσίνης) είναι υψηλότερη στον πνεύμονα, όπου η ACE2 εκφράζεται σε μεγάλο βαθμό, για την εξισορρόπηση της παραγωγής της ACE-αγγειοτενσίνης II, πράγμα που σημαίνει πως η νόσος αυξάνεται στον πνεύμονα (3, 11, 12)».

Με αναφορές στην διεθνή βιβλιογραφία ο συντάκτης της επιστολής αυτής υποστηρίζει ότι, «Οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα ACE2. Επιπλέον, όπως υποστηρίζετε, η ACE2 μειώνεται με την ηλικία, γεγονός που εξηγεί την ευπάθεια ανάλογα την ηλικία. Επιπλέον, σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ACE2 παρατηρήθηκαν σε ηλικιωμένους άνδρες (8,13). Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί από το γεγονός ότι το ace2 γονίδιο βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ και έτσι τα αρσενικά άτομα έχουν μειωμένη ικανότητα της παραγωγής ACE2 έπειτα από την πρόκληση μόλυνσης από SARS-CoV-2. Δεδομένου ότι η πρωτεΐνη ACE2 εκφράζεται επίσης στην καρδιά, στα νεφρά, στα κύτταρα του εντέρου και τους όρχεις του ασθενούς, μπορεί κανείς να αναμένει πράγματι ασθενείς με COVID-19 που αναπτύσσουν παθολογικές αλλαγές σε αυτές τις θέσεις, εάν υπάρχει ιαιμία».

Είναι ενδιαφέρουσα και μένει να αποδειχθεί η άποψη που εκφράζει ο συντάκτης της επιστολής αυτής ότι, «Στοιχεία δείχνουν, ότι η βιταμίνη D είναι ένας αρνητικός ενδοκρινικός  ρυθμιστής του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης (RAS), και ότι η ομαλοποίηση των επιπέδων βιταμίνης D θα μπορούσε να μειώσει τη δραστικότητα του συστήματος αυτού και μάλιστα, μέσω της μεταγραφικής καταστολής της έκφρασης της ρενίνης (10)».

ΔΡ Ε. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Νευροφυσιολόγος | Μοριακός Βιολόγος | Γενετιστής  

Βιβλιογραφία

1. Hoffmann M et al. The novel coronavirus 2019 (2019-nCoV) uses the SARS-coronavirus receptor ACE2 and the cellular protease TMPRSS2 for entry into target cells. bioRxiv 2020:2020.01.31.929042.

2. Dijkman R et al. Replication-dependent downregulation of cellular angiotensin-converting enzyme 2 protein expression by human coronavirus NL63. Journal of General Virology (2012), 93, 1924–1929

3. Tikellis C and Thomas MC. Angiotensin-converting enzyme2 (ACE2) is a key modulator of the renin angiotensin system in health and disease. International Journal of Peptides Volume 2012, Article ID 256294, 8 pp.

4. Ferrario CM et al. Effect of angiotensin-converting enzyme inhibition and angiotensin II receptor blockers on cardiac angiotensin-converting enzyme 2. Circulation 2005;111:2605-10.

5. Chhinder P. Sodhi et al. Attenuation of pulmonary ACE2 activity impairs inactivation of des-Arg9 bradykinin/BKB1R axis and facilitates LPS-induced neutrophil infiltration. Am J Physiol Lung Cell Mol Physiol. 2018 Jan 1; 314(1): L17–L31.

6. Krämer BK et al. Effects of hypoxia on renin secretion and renal renin gene expression. Kidney International Volume 54, Supplement 67, September 1998, Pages S155-S158

7. Top coronavirus doctor in Wuhan says high blood pressure is major death risk. Bloomberg News
March 9, 2020, 5:00 PM GMT+1. https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-09/top-virus-doctor-says…

8. Xudong X et al. Age- and gender-related difference of ACE2 expression in rat lung. Life sciences. 78. 2166-71. (2006).10.1016/j.lfs.2005.09.038.

9. Sommerstein R and Gräni C. Rapid response to Preventing a covid-19 pandemic: ACE inhibitors as a potential risk factor for fatal Covid-19, BMJ 2020;368:m810. 03 March 2020.

10. WeihuaYuan et al. 1,25-dihydroxyvitamin D3 suppresses renin gene transcription by blocking the activity of the cyclic AMP response element in the renin gene promoter. The Journal of Biological Chemistry vol. 282, no. 41, pp. 29821–29830, October 12, 2007.

11. Zhangkai J. Cheng and Jing Shan2019 Novel coronavirus: where we are and what we know, Infection https://doi.org/10.1007/s15010-020-01401-y, Februuary 2020.

12. Jiabao Xu et al., Systematic Comparison of Two Animal-to-Human Transmitted Human Coronaviruses: SARS-CoV-2 and SARS-CoV, Viruses 2020, 12, 244; doi: 10.3390/v12020244

13. Austin C. Boese et al., Sex differences in vascular physiology and pathophysiology: estrogen and androgen signaling in health and disease, Am J Physiol Heart Circ Physiol 313: H524 –H545, 2017, doi:10.1152/ajpheart.00217.2016 • www.ajpheart.org 

14. Hao Xu ET AL., High expression of ACE2 receptor of 2019-nCoV on the epithelial cells of oral mucosa, nternational Journal of Oral Science, 2020 12:8, https://doi.org/10.1038/s41368-020-0074-x

Continue Reading

Health

Γιατί οι Βιταμίνες είναι ευεργετικές για τη νόσο Parkinson

Η νόσος Parkinson είναι η δεύτερη συχνότερη νευροεκφυλιστική πάθηση των ηλικιωμένων, που κλινικά χαρακτηρίζεται από βραδυκινησία, τρόμο ηρεμίας, αφύσικες θέσεις ισορροπίας και υπερτονία των μυών. Ο ακριβής παθογενετικός μηχανισμός παραμένει αδιευκρίνιστος.

Πολλές κλινικές μελέτες έχουν φανερώσει μια σχέση μεταξύ της νόσου και των βιταμινών. Πιο συγκεκριμένα, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των βιταμινών και οι βιολογικές ιδιότητες που διαθέτουν στη ρύθμιση των γονιδίων μπορεί να φανούν ευεργετικές για την αντιμετώπιση της νόσου.

Η σύγχρονη έρευνα δείχνει ότι η αναπλήρωση συγκεκριμένων βιταμινών μπορεί να μειώσει την επίπτωση της νόσου στον γενικό πληθυσμό και να βελτιώσει τα συμπτώματα των ασθενών με Parkinson. Έτσι, στις μέρες μας η λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική πρακτική που συμπληρώνει την ήδη υπάρχουσα φαρμακευτική θεραπεία.

Μεταξύ των λιποδιαλυτών βιταμινών παρότι πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση της Parkinson, η μελέτη DANATOP έδειξε ότι η λήψη βιταμίνης Ε είναι αναποτελεσματική για τη νόσο. Αντίθετα, πολλές μελέτες έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ενώ η λήψη βιταμίνης D επιβραδύνει την επιδείνωση της νόσου και μειώνει των κίνδυνο καταγμάτων σε ασθενείς με Parkinson.

Αναφορικά με τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες ξεχωρίζουν η βιταμίνη C και η βιταμίνη Β3(νιασίνη).

Η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό και ενώ δε φαίνεται να μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση της λεβοντόπας στους ηλικιωμένους. Αντίθετα, οι ήδη υπάρχουσες μελέτες έχουν δείξει ότι η νιασίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ενώ υπάρχουν δεδομένα και για βελτίωση συμπτωμάτων όπως η βραδυκινησία και η σπαστικότητα.

Τα ατομικά χαρακτηριστικά, οι χημικές ιδιότητες του σκευάσματος, ο ρυθμός απορρόφησης και η βιοδιαθεσιμότητα των βιταμινών επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα. Έτσι, αν και υπάρχουν πολλές ενδείξεις για τη σχέση μεταξύ βιταμινών και νόσου Parkinson, χρειάζονται κι άλλες κλινικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών μπορεί να μειώσει την επίπτωση της νόσου και να καθυστερήσει την εξέλιξή της.

DR. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Νευροφυσιολόγος | Μοριακός Βιολόγος | Γενετιστής

Continue Reading

Health

Χειρουργική θεραπεία της Στεφανιαίας Νόσου

ΕΠΑΝΑΙΜΑΤΩΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΔΥΟ ΕΣΩ ΜΑΣΤΙΚΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ

Η παράκαμψη των στεφανιαίων αποτελεί τη συχνότερη καρδιοχειρουργική επέμβαση. Η πρώτη επέμβαση υπό εξωσωματική κυκλοφορία έγινε το 1968 από τον Favaloro και αποτελούσε τη θεραπευτική μέθοδο εκλογής για συμπτωματικούς ασθενείς με σοβαρή στεφανιαία νόσο. Έκτοτε υπάρχει συνεχής πρόοδος κυρίως στην καλύτερη προστασία του μυοκαρδίου περιεγχειρητικά και τη βελτίωση της εξωσωματικής κυκλοφορίας. Παρουσιάζονται νέες τεχνικές χωρίς εξωσωματική κυκλοφορία, τεχνικές χωρίς χειρισμούς στην αθηρωματική ανιούσα αορτή και χρησιμοποιούνται τα αρτηριακά μοσχεύματα ( έσω μαστική αρτηρία, κερκιδική και γαστροεπιπλοїκή αρτηρία). Αποτέλεσμα είναι η ελάττωση της νοσηρότητας, της θνητότητας και τα καλύτερα άμεσα και απώτερα αποτελέσματα.

Οι ενδείξεις χειρουργικής θεραπείας της στεφανιαίας νόσου είναι κυρίως η νόσος του στελέχους και η  σύμπλοκη νόσος των τριών κυρίων αγγείων της καρδιάς ιδιαίτερα σε ύπαρξη κεντρικών βλάβών ή σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη , όπου υπερτερεί των άλλων συντηρητικών ή επεμβατικών μεθόδων (διαδερμική επέμβαση στα στεφανιαία – PCI – stents). Οι τελευταίες πολυκεντρικές προοπτικές μελέτες που έγιναν, έδειξαν ότι η παράκαμψη των στεφανιαίων υπερτερεί σε αυτές τις ομάδες ως προς την αποφυγή μειζόνων καρδιακών συμβαμάτων και την ανάγκη επανεπέμβασης.

Η έσω μαστική αρτηρία θεωρείται το καλύτερο μόσχευμα και έχει αποδειχθεί ότι υπερτερεί της σαφηνούς φλέβας. Η τοποθέτηση της στον πρόσθιο κατιόντα κλάδο, που είναι το κύριο αγγείο της καρδιάς, έχει τα καλύτερα αποτελέσματα και τη μικρότερη ανάγκη επανεπέμβασης από οποιαδήποτε άλλη θεραπευτική μέθοδο. Η βατότητα της ξεπερνάει το 90 – 95% την 20ετία. Αυτό οφείλεται σε ανατομικές και βιοχημικές ιδιότητες που έχει η αρτηρία. Η έκκριση προστακυκλίνης, η ακεραιότητα του έσω ελαστικού χιτώνα και η σπανιότητα των μυϊκών ινών του μέσου χιτώνα, είναι παράγοντες που έχουν ως αποτέλεσμα την αντιθρομβωτική της ιδιότητα και την αποφυγή δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας.

Η αριστερή έσω μαστική insitu αναστομωμένη στον αριστερό πρόσθιο κατιόντα κλάδο.  

Η δεξιά έσω μαστική αρτηρία αναστομωμένη στη δεξιά στεφανιαία αρτηρία και η αριστερή έσω μαστική αρτηρία αναστομωμένη στον αριστερό πρόσθιο κατιόντα κλάδο.

Η δεξιά έσω μαστική αρτηρία αναστομωμένη στον επιχείλιο κλάδο της περισπωμένης και η αριστερή έσω μαστική αρτηρία αναστομωμένη στον αριστερό πρόσθιο κατιόντα κλάδο. 

Η δεξιά έσω μαστική αρτηρία αναστομωμένη στον πρόσθιο κατιόντα κλάδο και η αριστερή έσω μαστική αρτηρία αναστομωμένη στον επιχείλιο κλάδο της περισπωμένης.

Η χρήση αρτηριακών μοσχευμάτων και ιδιαιτέρως των δύο έσω μαστικών αρτηριών σε νεότερες ηλικίες έχει τα καλύτερα μακροχρόνια αποτελέσματα. Στη κλινική μας χρησιμοποιούμε και τη δεξιά έσω μαστική αρτηρία για την επαναιμάτωση του πιο σημαντικού τμήματος του μυοκαρδίου της αριστεράς κοιλίας (μετά την επαναιμάτωση του προσθίου κατιόντα κλάδου από την αριστερή έσω μαστική αρτηρία) σε ασθενείς κάτω των 80 ετών ή σε όσους έχουν προσδόκιμο επιβίωσης πάνω από 10ετία. Σχετικές αντενδείξεις θεωρούμε τη περίπτωση επείγουσας εγχείρησης, όπου απαιτείται άμεση υποστήριξη με εξωσωματική κυκλοφορία, την αναπνευστική ανεπάρκεια, ιδιαίτερη παχυσαρκία ή διάφορους ανατομικούς λόγους. Ο σακχαρώδης διαβήτης δεν αποτελεί αντένδειξη χρήσης της δεξιάς έσω μαστικής αρτηρίας, ιδιαίτερα σε νέους ασθενείς, εκτός αν συνυπάρχουν παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης ή διάσπασης στέρνου ( λήψη κορτικοστεροειδών, παχυσαρκία, ανοσοκαταστολή, κτλ).

Από το 2003, όπου η κλινική μας λειτουργεί στο Ιασώ – Metropolitan General και έχοντας καθιερώσει στην πράξη τη χρήση των δύο έσω μαστικών αρτηριών για την επαναιμάτωση του μυοκαρδίου, δεν παρατηρήσαμε επιπλοκές εκ του αναπνευστικού, ούτε λοιμώξεις ή αστάθεια – διάσπαση στέρνου στους ασθενείς που τοποθετήσαμε δύο έσω μαστικές αρτηρίες.

Συμπερασματικά η χειρουργική επαναιμάτωση του μυοκαρδίου με χρήση δύο έσω μαστικών αρτηριών σε ασθενή με νόσο του στελέχους ή των τριών κυρίων αγγείων της καρδιάς είναι η θεραπευτική μέθοδος εκλογής σε ηλικίες κάτω των 80 ετών, όπου παρατηρείται το καλύτερο μακροχρόνιο αποτέλεσμα και η αποφυγή μειζόνων καρδιακών συμβαμάτων και επανεπέμβασης.

Νικόλαος Μιχαλόπουλος, MD
Καρδιοχειρουργός
Διευθυντής B’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής
Metropolitan General

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

TRENDING