Connect with us

Χρήσιμα

“Μήδεια” στο Θέατρο Άνεσις

Το ψυχολογικό κλίμα της Μήδειας είναι το μίσος. Εξελίσσεται ένας εφιάλτης, προσγειωμένος στο επίπεδο του κρεβατιού, του προδομένου έρωτα, ακριβώς όπως στα όνειρα.

“Τώρα κυβερνά το μίσος και η αγάπη αρρώστησε” Αυτή η φράση ακούγεται στην έναρξη του έργου. Τόσο αναγνωρίσιμη σε μας γιατί οι καιροί είναι ταραγμένοι και στις μέρες μας.
Σχεδιάζοντας την παράστασή μας, το να ανιχνεύσουμε τον μηχανισμό που πυροδοτεί την έκρηξη των δυνάμεων του θανάτου, κόντρα σε κάθε λογική, σε κάθε ανάχωμα που στήνει ο πολιτισμός απέναντί τους, είναι για μας ο πρώτος στόχος.

Όπως και το να υπογραμμίσουμε τον αφανισμό των παιδιών, της νέας γενιάς ανάμεσα στις συμπληγάδες του εγωισμού και της αλαζονείας των ενηλίκων.

Συντελεστές
Μετάφραση: Κάτια Γέρου, Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης, Νίκος Νίκας
Σκηνοθεσία: Κάτια Γέρου
Σκηνογραφία: Κυριάκος Κατζουράκης, Νίκος Πολίτης
Κοστούμια: Ευαγγελία Κρητικοπούλου
Κίνηση: Βρισηίδα Σολωμού
Ηχητικός σχεδιασμός: Κυριάκος Κατζουράκης, Ιωάννα Μπιτούνη
Μουσική τρέιλερ: Μάνος Αχαλινωτόπουλος
Σχεδιάστρια φωτισμού: Μελίνα Μάσχα
Βοηθοί σκηνοθέτη: Εβελίνα Θωμοπούλου, Γεωργία Σωτηριανάκου
Παραγωγή: t-shOrt, Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης
Οργάνωση παραγωγής: Λίνα Φούντογλου

Παίζουν: Κάτια Γέρου, Νίκος Νίκας, Αλέξανδρος Σωτηρίου, Λίνα Φούντογλου, Ιωάννα Μπιτούνη 

Continue Reading
Advertisement

Επικαιρότητα

Tips για να επιδιορθώσουμε τη μοκέτα ή το χαλί μας από κάψιμο τσιγάρου!

Είναι ο φόβος και ο τρόμος της νοικοκυράς. Να πέσει στάχτη από τα τσιγάρα στη μοκέτα ή το χαλί. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Ας δούμε πως:

  1. Κόβουμε με ένα μικρό ψαλιδάκι τις καμμένες ίνες του χαλιού. Χρησιμοποιούμε τσιμπιδάκι για τα φρύδια για να αφαιρέσουμε τυχόν ίνες που περίσσεψαν.
  2. Κόβουμε με το ψαλιδάκι λίγες ίνες από διάσπαρτα μέρη της μοκέτας που δεν είναι σε τόσο εμφανή σημεία. Προσέχουμε να μην αλλοιώσουμε τις περιοχές αυτές και κόψουμε αρκετές ίνες.
  3. Βάζουμε λίγη δυνατή κόλλα στη βάση της καμμένης περιοχής.
  4. Τοποθετούμε την «τούφα» από τις φρεσκοκομμένες ίνες στην καμμένη περιοχή.
  5. Τοποθετούμε από πάνω ένα χοντρό βιβλίο και αφήνουμε για αρκετές ώρες για να κολλήσουν οι ίνες καλά.
  6. Αφαιρούμε το βιβλίο και χτενίζουμε με μια χτένα την περιοχή για να ξεμπλέξουμε το δυνατόν περισσότερο τις νέες ίνες.

Continue Reading

Χρήσιμα

Σας αρέσει να φοράτε μαύρα; Ένα Tip για να μη ξεθωριάζουν τα ρούχα σας!

Πάρα πολλοί άνθρωποι είτε από άποψη, είτε επειδή τους «αδυνατίζουν», φοράνε μαύρα ρούχα!

Τι πρέπει να κάνεις για να μην φθαρούν;

Αν έχεις μαύρα βαμβακερά που έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν, πλύνε τα κανονικά και αφού τα ξεπλύνεις βάλε τα μέσα σε μια λεκάνη όπου θα έχεις ρίξει νερό και 3 κούπες έτοιμου μαύρου δυνατού καφέ.

Τα μαύρο θα αποκτήσει την έντασή του και εσύ θα μπορέσεις να φορέσεις ξανά το αγαπημένο σου ρούχο.

Continue Reading

Χρήσιμα

Αρχεία Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη έχει στην κατοχή του ένα τεράστιο πλούτο αρχείων. Σκοπός του είναι να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό τα αρχεία αυτά και να φέρει τους ερευνητές, μελετητές αλλά και απλούς χρήστες πιο κοντά στα τεκμήρια. 

Όλα τα αρχεία είναι ελεύθερης πρόσβασης. Προς το παρόν διατίθενται τρία αρχεία: το αρχείο της Ελένης Αντωνιάδη-Μπιμπίκου με 20,000 τεκμήρια, το αρχείο του Στέλιου Μαγιόπουλου και το αρχείο της εν Κωνσταντινουπόλει Αδελφότητας “Αγαπάτε Αλλήλους”. Το κάθε αρχείο παρουσιάζεται αυτόνομα. Ο χρήστης όμως έχει τη δυνατότητα συνδυαστικής και πολλαπλής αναζήτησης, ώστε να εντοπίσει εύκολα και άμεσα τις πληροφορίες που επιθυμεί, και οι οποίες μπορεί να εντοπίζονται σε περισσότερα από ένα αρχεία.

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς η ψηφιοποίηση, η τεκμηρίωση και η έρευνα συνεχίζουν.

Δείτε την ιστοσελίδα των αρχείων του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Continue Reading

Επικαιρότητα

8 χρήσεις της κανέλας εκτός μαγειρικής! Για καλύτερη υγεία και ομορφιά!

Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μπαχαρικά! Η κανέλα χρησιμοποιείται στην μαγειρική με…θαυμαστά αποτελέσματα αλλά εμείς σήμερα θα σας μιλήσουμε για 8 χρήσεις της εκτός μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής που θα σας ενθουσιάσουν αφού σχετίζονται με θέματα υγείας και ομορφιάς!

1. Πλούσια χείλη

Απλώστε λίγο βαζελίνη πάνω στα χείλη σας απαλά και ταμπονάρετε μια πρέζα κανέλα από πάνω. Τρίψτε το μίγμα για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια αφήστε το να «καθίσει» για ένα λεπτό. Προσοχή, σε καμία περίπτωση μην εφαρμόσετε την κανέλα απευθείας στο δέρμα σας, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Στη συνέχεια προσθέστε άλλη μία στρώση βαζελίνης και σύντομα θα δείτε τα χείλη σας πλούσια και σαγηνευτικά έτοιμα για φίλημα.

2. Ακμή τέλος

Η κανέλα ενδείκνυται για να δημιουργήσετε τη δική σας σπιτική θεραπεία κατά της ακμής.

Τρεις κουταλιές της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα αρκούν για να σας απαλλάξουν από την ανεπιθύμητη και ενοχλητική ακμή. Χρησιμοποιήστε το μέλι και την κανέλα για να φτιάξετε μία παχιά πάστα που μοιάζει με σοκολάτα και αλείψτε την στο πρόσωπό σας. Η κανέλα θα σταματήσει την ακμή, που προκαλείται από τα διάφορα βακτήρια και το μέλι θα συμβάλλει, ώστε να μειωθεί η ερυθρότητα και να αποκατασταθεί η υγρασία του δέρματος. Αφήστε το μίγμα στο πρόσωπό σας για περίπου δέκα λεπτά (ή μέχρι να αρχίσει να καίει), στη συνέχεια ξεπλύνετε και σκουπίστε το με μία στεγνή πετσέτα.

Προσοχή, πριν επιχειρήσετε οποιαδήποτε σπιτική θεραπεία καλό θα ήταν να ρωτήσετε τον δερματολόγο σας.

3. Extensions…με άρωμα κανέλας

Ένας τρόπος για να τονώσετε την ανάπτυξη των μαλλιών, είναι να χρησιμοποιείτε μία εβδομαδιαία μάσκα με βάση την κανέλα. Ανακατέψτε δύο κουταλιές της σούπας κανέλα και μέλι σε μισό φλιτζάνι ζεστό ελαιόλαδο. Προσθέστε ένα αυγό για να πυκνώσει η μάσκα. Χτενίστε τα μαλλιά σας, αφού έχετε εφαρμόσει τη μάσκα σε βρεγμένα μαλλιά για 10 έως 15 λεπτά. Ξεπλύνετε με ένα σαμπουάν.

Προσοχή, απευθυνθείτε στον δερματολόγο σας πριν χρησιμοποιήσετε τη μάσκα.

4. Δροσερή αναπνοή

Δεν είναι ανάγκη να προμηθευτείτε τσίχλες και καραμέλες, το μάσημα λίγης κανέλας (δυόσμου ή μέντας) το πρωί, βοηθά σημαντικά στην καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος. Μπορείτε ακόμη να κάνετε και γαργάρες με ένα κουταλάκι του γλυκού από μέλι και κανέλα σε σκόνη, ανακατεμένα με ζεστό νερό.

5. Απολέπιση τώρα

Η αρωματικότερη μέθοδος απολέπισης δε μπορεί να είναι άλλη παρά αυτή που έχει σα βάση την κανέλα. Διώξτε μακριά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και αποκαταστήσετε τη λάμψη και την απαλότητά του με μία σπιτική κρέμα απολέπισης. Τα συστατικά που θα χρειαστείτε είναι αλάτι, αμυγδαλέλαιο, ελαιόλαδο, μέλι και κανέλα. Φτιάξτε μία παχιά κρέμα και τρίψτε τη σώμα σας απαλά και στη συνέχεια ξεπλύνετε. Προσοχή και σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να απευθυνθείτε πρώτα σε κάποιον ειδικό για τυχόν ερεθισμούς.

6. Για μυαλό…ξυράφι

Μελέτες, έχουν δείξει, ότι αν μασάτε τσίχλα κανέλας (ή μέντας) αυξάνετε την εγρήγορση του εγκεφάλου σας και μειώνετε την κούραση μέχρι και 20%. Μάλιστα, σε ειδικά τεστ που έγιναν, αναφέρθηκε, ότι όσοι συνήθιζαν να μασούν τσίχλα κανέλας παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα απογοήτευσης κατά 20% και αυξημένα επίπεδα εγρήγορσης κατά 30% .

7. Σπιτικό άρωμα φρεσκάδας

Αν θέλετε το σπίτι σας (ή ακόμα και το σώμα σας) να μοσχοβολάει φρεσκάδα, δημιουργήστε το δικό σας προσωπικό άρωμα με μηλόξιδο, ένα ξυλαράκι κανέλας και μερικά ολόκληρα γαρίφαλα. Σιγοβράστε το μίγμα και προσθέστε λίγες φλούδες πορτοκαλιού αν θέλετε.

8. Όχι πια μυρμύγκια

Ψεκάστε με λίγο αιθέριο έλαιο κανέλας γύρω από τις πόρτες, τα παράθυρα κ.λπ για να τα εμποδίσετε να μπουν σπίτι σας. Και σκεφτείτε, ότι η κανέλα καθαρίζεται εύκολα μετά.

Continue Reading

Χρήσιμα

Φτιάξτε το χαλασμένο φερμουάρ σας που έχει κολλήσει, ή δεν ανεβαίνει μέχρι απάνω, ή δεν κλείνει!

Ένα σύνηθες πρόβλημα που μας οδηγεί πολλές φορές να πάρουμε καινούργιο παντελόνι!

Είτε γιατί δεν έχουμε την υπομονή να φτιάξουμε το φερμουάρ, είτε γιατί προσπαθώντας να το φτιάξουμε τα κάνουμε χειρότερα!

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε:

1. Το φερμουάρ κόλλησε

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το διορθώσω αυτό; Πάρτε ένα μολύβι και τρίψτε τη μύτη του μολυβιού στα δόντια. Δοκιμάστε ξανά και θα πρέπει να λειτουργεί. Εάν αυτό δε βοηθήσει, ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε σε ένα λιπαντικό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι, ή βούτυρο κακάο για τα χείλη. Ξεκινήστε με το φερμουάρ πάνω και εφαρμόστε το λιπαντικό καθώς κατεβάζετε το φερμουάρ. Πρέπει να εφαρμόσει το λιπαντικό σε όλα τα δόντια. Αν κολλήσει σε κάποιο σημείο, ανεβάζουμε ξανά το φερμουάρ σιγά σιγά πάνω και μετά ξανακατεβάζουμε για να λιπανθεί καλύτερα.

2. Τα δόντια του φερμουάρ δεν κλείνουν

Το πρόβλημα εντοπίζεται συνήθως στο ότι έχει κολλήσει κομμάτι υφάσματος. Με ένα τσιμπιδάκι προσπαθούμε να το βγάλουμε από το μηχανισμό με τον οποίο έχει μπλεχτεί.

Αν δεν υπάρχει ύφασμα κολλημένο, τότε κοιτάμε προσεκτικά ένα ένα τα δόντια του φερμουάρ. Αν κάποιο έχει στραβώσει ελαφρά, τότε το φερμουάρ δεν πρόκειται να κλείσει. Σε αυτήν την περίπτωση παίρνω ένα μυτοτσίμπιδο και προσπαθώ να φέρω το δοντάκι στη σωστή ίσια θέση, ώστε να κλείσει το φερμουάρ ομαλά.

Στην περίπτωση των jeans που το φερμουάρ δεν κατεβαίνει τελείως, θα πρέπει να αφαιρέστε το μεταλλικό stop στο τέλος και μετά να επιδιορθώσετε τα δοντάκια, πράγμα αρκετά δύσκολο. Οπότε καλύτερα να αλλάξτε το φερμουάρ. Στα κλασσικά παντελόνια που κατεβαίνει μέχρι κάτω, δε θα έχετε κάποια δυσκολία.

3. Το φερμουάρ δεν ανεβαίνει μέχρι επάνω, αλλά γλυστράει συνεχώς και είναι μισάνοιχτο

Σε όλους έχει συμβεί να έχουν τα «μαγαζιά μισάνοιχτα». Σε αυτήν την περίπτωση περνάμε στο μηχανισμό έναν κρίκο μικρό από κλειδιά. Ανεβάζουμε το φερμουάρ και περνάμε τον κρίκο στο κουμπί του παντελονιού.

Continue Reading

Επικαιρότητα

«Φούσκωμα»: τι πρέπει να προσέχετε για να μην έχετε πρησμένο στομάχι

Ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα που κάνουμε σχεδόν καθημερινά σχετίζονται με το φούσκωμα που νιώθουμε μετά από ένα γεύμα. Άλλοι τρώνε πολύ και το νιώθουν άλλοι τρώνε λίγο και το αισθάνονται, το θέμα είναι πως αποτελεί μια μόνιμη επωδό.

Για αυτό λοιπόν ας δούμε ποιες τροφές ή πιες διατροφικές συνήθειες μπορούμε να αποφύγουμε προκειμένου να μη φουσκώνουμε τόσο πολύ και έχουμε αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση του συνεχώς πρησμένου στομαχιού.

Δυσκοιλιότητα

– Εμφανίζεται ως αποτέλεσμα του αερίου που παγιδεύεται πίσω από τα περιττώματα. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Τα smoothies, τα μούρα και το ψωμί ολικής αλέσεως είναι μερικά από τα τρόφιμα που θα πρέπει να τρώτε πιο συχνά, αλλά όχι υπερβολικά, γιατί η υπερβολική πρόσληψη φυτικών ινών δεν είναι ποτέ καλό.

Υδατάνθρακες

– Αποφύγετε το αλκοόλ, τη ζάχαρη και το άμυλο. Η κακή πέψη των σακχάρων και του αμύλου σας κάνουν να νιώθετε πρησμένοι. Μία δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες είναι το ιδανικό.

Άγχος

– Το χρόνιο στρες προκαλεί φούσκωμα και το στομαχόπονους. Να τρώτε υγιεινά τρόφιμα, ροφήματα και να βρείτε για να καταπολεμήσετε το άγχος.

Νερό

– Η ανεπαρκής πρόσληψη νερού είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συνεισφέρει σε πολλές ασθένειες και προβλήματα υγείας. Ο καφές και η ζάχαρη αφυδατώνουν τους ιστούς. Το φούσκωμα στο στομάχι είναι σημάδι κατακράτησης υγρών, η οποία είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι ιστοί και τα όργανα διατηρούν περισσότερο νερό απ” ό,τι χρειάζονται. Πίνετε άφθονο νερό όλη την ημέρα (6-8 ποτήρι).

Μην τρώτε γρήγορα

– Απολαύστε το γεύμα σας. Όταν τρώτε γρήγορα, θα αποτύχετε να μασήσετε σωστά τα τρόφιμα και θα καταλήξετε με φουσκωμένη κοιλιά.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

TRENDING