Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημήτρης Ρολόγης: Γιατί συμμετέχω στις Ευρωεκλογές

Ο γνωστός Αν. Καθηγητής Νευροχειρουργικής Δημήτρης Ρολόγης, κατεβαίνει στις Ευρωεκλογές ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και μιλάει για την απόφαση του να πολιτευτεί.

Ύστερα από παλινωδίες και  παραμύθια με δράκους ή χωρίς είναι πια κοινή παραδοχή πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το οικοδόμημα που όλοι διαβιούμε και ότι τα Κράτη –Μέλη είναι μέρη αυτού του οικοδομήματος.

Σήμερα τείνει να γίνει και κοινή παραδοχή πως δεν είναι δυνατόν να ευημερεί το οικοδόμημα όταν έστω και ένα τμήμα του αντιμετωπίζει προβλήματα και το ανάποδο. Δεν γίνεται να ευημερεί ένα τμήμα και να καταρρέει το οικοδόμημα.

Πίστευα ανέκαθεν στην δύναμη της συλλογικής και συντονισμένης δράσης και ο χώρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα πεδίο που αυτή η δράση, έστω και αποσπασματικά, έστω και στα σπάργανα , έχει αποδώσει καρπούς.

Θεωρώ πως ήρθε ο καιρός αυτή η θεωρητική μου πίστη να δοκιμαστεί και έμπρακτα, γι αυτό ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση να στελεχώσω το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ για την ευρωβουλή.

Γνωρίζω καλά ένα αντικείμενο κι αυτό είναι η ΥΓΕΙΑ! Στόχος μου, από πάντα, ήταν  ένας, η ποιότητα της ζωής των ανθρώπων. Είτε είναι υγιείς και οφείλουμε να τους προφυλάξουμε να μην νοσήσουν, είτε νοσούν και οφείλουμε να τους βοηθήσουμε να θεραπευτούν και ταυτόχρονα και κυρίως να σεβαστούμε την αξιοπρέπεια τους.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργεί η ΕΝVI, επιτροπή επιφορτισμένη με την ενασχόληση με την ΥΓΕΙΑ, το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, την ΔΙΑΤΡΟΦΗ και εγώ θα πρόσθετα ότι οφείλει να συμπεριλάβει και την ΑΘΛΗΣΗ.

Το αντικείμενο αυτής της Επιτροπής δεν προσφέρεται για θεωρητικολογίες και μακρόπνοα αλλά ανεφάρμοστα σχέδια.

Απαιτεί συγκεκριμένες δράσεις, γρήγορες αποφάσεις, συντονισμένες κινήσεις από όλα τα Κράτη-Μέλη και κοινή, ελεγχόμενη χρηματοδότηση! Θεωρώ ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορώ και θέλω να προσφέρω πολλά!

Το δικό μας σήμερα, είναι το αύριο των παιδιών μας κι από την ώρα που δεν μας αρέσει αυτό που ζούμε, οφείλουμε να αγωνιστούμε να το αλλάξουμε για κείνα.

Ταυτόχρονα όμως οφείλουμε να δώσουμε το κίνητρο στα νέα παιδιά να πάρουν από μας την σκυτάλη για να συνεχίσουν.

Και συνέχεια χωρίς δέσμευση, συνέπεια και διαρκή δράση, δεν μπορεί να υπάρξει.

Δημήτρης Ρολόγης Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ. Αν. Καθηγητής Νευροχειρουργικής

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Επικαιρότητα

Δήμος Παπάγου-Χολαργού: Κι όμως υπάρχουν ακόμα αληθινοί ευεργέτες!

Οι πολιτικοί στη συνείδηση των πολιτών, κατά πλειοψηφία, συνήθως πολιτεύονται για προσωπικά οφέλη και όχι για το “καλό του τόπου”, όπως ισχυρίζονται όλοι, μηδενός εξαιρουμένου.

Ο κύριος λόγος που κατεβαίνουν στην πολιτική είναι το δικό τους προσωπικό συμφέρον, γι αυτό και η διαφθορά είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό των πολιτών όταν ακούνε τη λέξη πολιτική!

Από την έρευνα της Prorata AE για το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ) – Απρίλιος 2023

Όμως στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού υπάρχει μια σπουδαία εξαίρεση. Ο Μπάμπης Στάϊκος. Ένας πραγματικός ευπατρίδης, ένας αληθινός ευεργέτης του Δήμου!

Ο Μπάμπης Στάϊκος τα τελευταία 15 χρόνια, έκανε χρηματικές δωρεές στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού, που ξεπερνούν τις +800.000 ευρώ!

Αρχιτέκτων-Μηχανικός στο επάγγελμα, ο Μπάμπης Στάϊκος με δικά του έξοδα, και χωρίς καμία εμπλοκή στην πολιτική την περίοδο των δωρεών, ανέλαβε χωρίς αντάλλαγμα, έργα πνοής για την περιοχή, που ακόμα και σήμερα χαίρονται όλοι οι Δημότες.

Ενδεικτικά, o Μπάμπης Στάϊκος χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου:

 1. ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ 165.500 ΕΥΡΩ
 2. ΔΩΡΕΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΕ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ – ΚΑΠΗ ΠΑΠΑΓΟΥ, ΑΞΙΑΣ 200.000 ΕΥΡΩ
 3. ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΑΞΙΑΣ 148.000 ΕΥΡΩ
 4. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΗΠΕΔΟΥ BEACH VOLLEY ΠΑΠΑΓΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ 85.000 ΕΥΡΩ
 5. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ ΑΞΙΑΣ 76.000 ΕΥΡΩ
 6. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΙΘΟΥΣΑΣ 2ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ 47.300 ΕΥΡΩ
 7. ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ 42.000 ΕΥΡΩ
 8. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Β ΑΞΙΑΣ 30.000 ΕΥΡΩ
 9. ΠΡΟΤΟΜΗ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΑΞΙΑΣ 12.000 ΕΥΡΩ

Ο Μπάμπης Στάϊκος πρόσεφερε και προσφέρει στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού, έργα και όχι λόγια, παραμένοντας πάντοτε πιστός στην αρχαία παράδοση των «χορηγών».

Στις Δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023, ο ευεργέτης Μπάμπης Στάϊκος θα είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη “Μαζί για την πόλη μας” του νυν Δημάρχου Ηλία Αποστολόπουλου.

Θεωρούμε μεγάλη τύχη για ολόκληρη την περιοχή να έχει δημότη, αλλά και υποψήφιο, έναν άνθρωπο όπου η προσφορά είναι στο dna του, τον κο Μπάμπη Στάϊκο.

To πλήρες βιογραφικό, τις θέσεις και τις δωρέες του Μπάμπη Στάϊκου μπορείτε να τις βρείτε στον ιστότοπο  https://staikosbabis.gr/

Το άρθρο βασίστηκε στην έρευνα του ΕΝΑ – ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ τον Απρίλιο του 2023. Ως προς τις έννοιες με τις οποίες οι ερωτηθέντες ταυτίζουν την πολιτική, η «διαφθορά» κυριαρχεί με 36%, με τη «διαχείριση» να ακολουθεί με 14% και το «κατεστημένο» με 11%. Η «δημοκρατία» έπεται με 10%, ενώ έννοιες όπως «αλλαγή» και «ελπίδα» συγκεντρώνουν 2% και 1% αντίστοιχα. Διαβάστε όλη την έρευνα εδώ.

 

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σωτήριος Γιάκης – Οι έξι βασικοί παράγοντες που θα κρίνουν τις εκλογές

Οι έξι βασικοί παράγοντες που θα κρίνουν τις εκλογές

Οι ψηφοφόροι στις εκλογές, αναζητούν πάντοτε στον εκάστοτε πολιτικό ανταγωνισμό, την πρόταση εκείνη που θα απαντήσει με τον καλύτερο τρόπο στην αγωνία τους, για μια πλειάδα ζητημάτων, πρωτίστως δε για την οικονομία.

Οι λόγοι για την επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση της χώρας , είναι περίπλοκοι και πολύπλευροι. Μερικοί από τους παράγοντες που θα συμβάλουν στην επανεκλογή της περιλαμβάνουν:

Οικονομική σταθερότητα

Η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει με επιτυχία πολιτικές που έχουν βελτιώσει την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη της χώρας. Τα οικονομικά θέματα θα μονοπωλήσουν σε μεγάλο βαθμό την φετινή προεκλογική μάχη και εκεί, η Νέα Δημοκρατία τα πάει πολύ καλύτερα από τους αντιπάλους της.

Πολιτική σταθερότητα

Η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί με επιτυχία πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα και διατηρεί ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον.

Ανταπόκριση στις ανάγκες των ψηφοφόρων: Η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ανησυχίες των πολιτών και έχει επιδείξει τη δέσμευσή της για βελτίωση της ζωής τους.

Επιτυχία στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων

Η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει με επιτυχία μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, οι υποδομές και η ψηφιοποίηση του κράτους.

Διεθνείς σχέσεις

Η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και έχει βελτιώσει τη θέση της στην παγκόσμια σκηνή.

Μεταναστευτικό

Η κυβέρνηση έχει μειώσει στο ελάχιστο τις παράνομες μεταναστευτικές ροές ασφαλίζοντας την χώρα δια θαλάσσης και ξηράς.

Άμυνα

Η κυβέρνηση έχει εξοπλίσει την χώρα, όσο ποτέ άλλοτε έχει συμβεί στο παρελθόν και έχει δημιουργήσει πανίσχυρες συμμαχίες, θωρακίζοντας έτσι την χώρα και δημιουργώντας ένα περιβάλλον ασφάλειας, σιγουριάς και ηρεμίας.

Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που θα συμβάλλουν στην επανεκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην Ελλάδα. Τελικά, οι ψηφοφόροι θα πάρουν τη δική τους απόφαση με βάση τις ατομικές τους προτεραιότητες και αξίες. Στην Δημοκρατία μας, ο λαός είναι ο υπέρτατος κριτής και σε αυτόν μετατοπίζεται όλη η δύναμη και η εξουσία, την ημέρα των εκλογών.

 

Σωτήριος Γιάκης

Πολιτευτής Θεσπρωτίας

Χειρουργός – Οδοντίατρος | Εμφυτευματολόγος

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασφαλτικά Σαγιάδας: τελικά πού είναι το πρόβλημα;

Η αδειοδότηση για την δημιουργία χώρου αποθήκευσης και διακίνησης πετρελαιοειδών, ασφαλτικών γαλακτώματος και λοιπόν υποπροϊόντων, μέσα σε θαλάσσιες δεξαμενές, από μόνη της δεν αποτελεί πρόβλημα.

Ούτε θεωρώ ότι τίθεται θέμα νομιμότητας των διαδικασιών έγκρισης του έργου, ούτε βεβαίως αμφισβητείται η ΜΠΕ και οι ασφαλιστικές δικλείδες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Ωστόσο θα πρέπει να αναλογιστούμε οτι η ανησυχία των επιχειρηματιών αλλά και των κατοίκων της περιοχής, έχει να κάνει με δύο παράγοντες μη προβλέψιμους και επομένως εν δυνάμει καταστροφικούς.

Πρώτον ο ανθρώπινος:

Το ανθρώπινο λάθος είναι, που παρά τις ασφαλιστικές δικλείδες, έχει παίξει ρόλο σε πολύ μεγάλες καταστροφές στο παρελθόν.

Δεύτερον:

είναι η πιθανότητα ύπαρξης ακραίων καιρικών και καταστροφικών φαινομένων, τέτοιων που να μην προβλέπονται από το επίπεδο ασφαλείας της μελέτης στην κατασκευή του έργου.

Σ’ αυτές τις δύο περιπτώσεις οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για τον τόπο, τόσο σε επίπεδο οικονομικό όσο και περιβαλλοντικό.

Σε οικονομικό θα σημάνει τον αυτόματο θάνατο όλων των ιχθυοκαλλιεργειών.

Σε περιβαλλοντικό όλη η περιοχή Natura, οι νέες και παλιές εκβολές του Καλαμά, οι λιμνοθάλασσες, θα υποστούν καταστροφικές συνέπειες, τόσο σε επίπεδο χλωρίδας όσο και πανίδας.

Ένας χώρος όπου μπορεί να αποφέρει πολλά στο μέλλον, αν αναπτυχθεί, σε επίπεδο οικολογικού τουρισμού, με πολλά και σπάνια είδη πουλιών να επισκέπτονται την περιοχή.

Και φυσικά θα πληγούν οι όμορφες παραλίες της περιοχής, ακόμα κι αυτή του Δρεπάνου.

Οι ανησυχίες των κατοίκων, η πιθανή υποβάθμιση του ιχθυοκαλλιεργητικού προϊόντος, τόσο σε επίπεδο φήμης της αξίας του, όσο και σε επίπεδο πραγματικού συμβάντος διαρροής τοξικών αποβλήτων πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν πριν φθάσουμε σε τετελεσμένα γεγονότα.

Σωτήρης Γιάκης

Πολιτευτής Θεσπρωτίας

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το στημένο παιχνίδι των υποκλοπών

Είναι τραγικά αυτά που συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα.

Η δημοσιογραφία 108 σίγουρα θα ήταν αντίστροφη αν δεν υπήρχε η δολοφονία Καραιβάζ,η οποία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην κατάταξη.

Σίγουρα μια χώρα που τα περισσότερα μέσα στρέφονται κατά της κυβερνήσεως και με προσωπικές επιθέσεις κατά του ίδιου του Πρωθυπουργού μόνο για κρατική ανελευθερία τύπου δεν μπορείς να την κατηγορήσεις.

Και σίγουρα χωρίς την δολοφονία Καραιβάζ ,η οποία έπαιξε καταλυτικό ρόλο και φυσικά χωρίς ευθύνη της κυβερνήσεως, η Ελλάδα θα φιγουράριζε στο top 10 της ελευθερίας τύπου.

Σε μια χώρα όπου ο καθένας δημοσιεύει ό,τι θέλει και όπως το  θέλει, χωρίς στοιχεία, δημιουργεί απλά ένα μικροκλίμα. Η προσδοκία είναι πολλά τέτοια μικροκλίματα επηρεάσουν και να διαμορφώσουν το ευρύτερο κλίμα των εκλογών.

Το κόλπο στήνεται πολύ απλά από αυτά τα αντικυβερνητικά κέντρα. Όπως είπε και ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, η απλότητα είναι η απόλυτη επιτήδευση.

Πάνω από 50 λογισμικά συνακροάσεων και υποκλοπών, κυκλοφορούν στην αγορά.

Είναι πολύ εύκολο λοιπόν να στήσεις μια αντικυβερνητική ομάδα και μάλιστα να αποκτήσεις πολύ εύκολα ένα τέτοιο λογισμικό και να ξεκινήσεις τις τηλεφωνικές υποκλοπές.

Έπειτα επιστρατεύεις έναν τύπο σαν τον Βαξεβάνη να αναδείξει το θέμα.

Το ωραίο είναι ότι αυτός ο τύπος έχει στην  κατοχή του συνακροάσεις, μηνύματα και άλλα πολλά με έναν αόριστο ισχυρισμό ότι τα πήρε μέσα από το Μαξίμου.

Γίνεται λοιπόν όλο το νταβαντούρι ,διαρρέει και δυο-τρία μηνύματα ,στέλνει και μια-δυο συνακροάσεις υπουργών και συζύγων και διαμορφώνει μικροκλίμα.

ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΜΩΣ ΠΟΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ.

Ο σκοπός επετεύχθη και τόνοι λάσπης διοχετεύονται προς χρήση από τα Ελληνικά ΜΜΕ.

Μέρος της λάσπης αυτής θα καταλήξει προς διοχέτευση σε αρκετά ξένα μέσα και κέντρα.

Βέβαια εδώ κάνουν ένα τραγικό λάθος, που θα τους γυρίσει μπούμερανγκ.

Υποτιμούν τον Ελληνικό λαό.

Έναν λαό που τράβηξε πολλά.

Έναν λαό που ωρίμασε μέσα από τα βάσανά του την τελευταία δεκαέτια.

Έναν λαό που θα δώσει ηχηρή απάντηση εκεί που είναι ο υπέρτατος κριτής και ρυθμιστής. Στην κάλπη.

Σωτήριος Γιάκης

Χειρούργος Οδοντίατρος | Πολιτευτής Νομού Θεσπρωτίας

 

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί Νέα Δημοκρατία και Μητσοτάκης, αποτελούν μονόδρομο για τη χώρα

Η Νέα Δημοκρατία με την κυβέρνηση Μητσοτάκη οδήγησε το σκάφος με ασφάλεια αυτά τα τρία χρόνια. Μέσα από τους αλλεπάλληλους τυφώνες των διεθνών κρίσεων. Μία σοβαρή, στιβαρή κυβέρνηση με κεντροδεξιό προσανατολισμό και έντονα κοινωνικό προφίλ και τεχνοκρατική διάρθρωση. Σε πολύ λίγο χρόνο κατόρθωσε πάρα πολλά σε σημαντικούς τομείς, όπως η Παιδεία, η Απασχόληση, η Αμυντική Θωράκιση της Χώρας, η Εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

 • Μέσα σε 2 χρόνια υλοποιήθηκαν 25.000 μόνιμοι διορισμοί στην παιδεία σε αντίθεση με τα τελευταία 12 χρόνια που δεν είχε γίνει ούτε ένας.

 • Γίνεται εσωτερική αναβάθμιση ουσίας με παιδαγωγικό σύμβουλο – μέντορα αλλά και ενδοσχολικό συντονιστή.

 • Μπαίνει αξιολόγηση στα σχολεία

 • Πρωτοστατεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην παιδεία.

 • Έγιναν 125.000 επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και διπλασιασμός των προτύπων και πειραματικών σχολείων (από 62 σε 120) σε μόλις τρία χρόνια

 • Η κυβέρνηση έδωσε βαρύτητα και πέτυχε μεγάλη αύξηση της απασχόλησης.
  300000 νέες θέσεις εργασίας από το Ιούνιο 2019 έως τον Ιούνιο 2022

 • Η ανεργία υποχώρησε κατά 4,7 μονάδες από ό,τι παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ

 • Έχουν υλοποιηθεί και θα υλοποιηθούν προγράμματα για συνολικά 340220 θέσεις εργασίας

 • Το ταμείο ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτήσουν 70.0000 εργαζόμενους και ανέργους σε προγράμματα κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων

 • Καταπολέμησε όσο ποτέ άλλοτε την αδήλωτη εργασία θεσπίζοντας την ψηφιακή κάρτα εργασίας, εισάγοντας αυστηρότατα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία, αναβαθμίζοντας το ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη Αρχή επιθεώρησης εργασίας

 • Προασπίζει τα εργασιακά δικαιώματα θωρακίζοντας θεσμικά τους εργαζόμενους

 • Αύξησε μισθούς, μείωσε φόρους και εισφορές, άσκησε  κοινωνική πολιτική όπως για παράδειγμα η δυνατότητα των εργαζομένων με αναπηρία να εργάζονται με τηλεεργασία

 • Για πρώτη φορά διαθέτουμε μία τόσο σταθερή και μακρόπνοα σχεδιασμένη εξωτερική πολιτική.

 • Η χώρα παρουσιάζει μία εικόνα σοβαρού και ισχυρού κράτους. Έχει καταφέρει να απομονώσει διεθνώς την τουρκική κυβέρνηση και να την περιορίσει σε ασύστολους  και ανυπόστατους λεκτικούς  βερμπαλισμούς.

 • Έχει συνάψει συμφωνίες με ΗΠΑ Γαλλία Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Ισραήλ Σαουδική Αραβία Αίγυπτο Αρμενία Ηνωμένο Βασίλειο Αλβανία Μαυροβούνιο Σερβία Βουλγαρία δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας Ιταλία Μολδαβία τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε αστυνομικό επίπεδο.

 • Οριοθέτησε της θαλάσσιες ζώνες με Ιταλία και Αίγυπτο.

 • Ενίσχυσε και αναβάθμισε  όσο ποτέ άλλοτε τις Ένοπλες Δυνάμεις.

 • Ενίσχυσε όσο ποτέ την ασφάλεια των συνόρων.

 • Παίρνει άριστα στην ενεργειακή διπλωματία, μετατρέποντας την Ελλάδα σε κόμβο Πράσινης ενέργειας της Μεσογείου.
 • Έχει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια ως δύναμη σταθερότητας, αξιοπιστίας και προόδου.

Αυτή η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να προχωρά μπροστά, να αναπτύσσεται, να βελτιώνεται, να ισχυροποιείται. Και μόνο μία αυτοδύναμη ΝΔ μπορεί να το εγγυηθεί αυτό. Οτιδήποτε άλλο, θα ανασχέσει την ανοδική πορεία της χώρας με απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς οι καιροί είναι ζοφεροί και δύσκολοι.

Σωτήριος Γιάκης

Χειρούργος Οδοντίατρος | Πολιτευτής Νομού Θεσπρωτίας

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Ρολόγης: Ο δεκάλογος της Ευρώπης – Η διακήρυξη του Σιμπίου

Οι Ευρωπαίοι πολίτες εκλέγουν τους εθνικούς αντιπροσώπους των χωρών τους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την πρώτη φορά που συνέβη αυτό το γεγονός. Δημιουργήθηκε μια Ευρώπη επανενωμένη, με δημοκρατία και ειρήνη. Μία ένωση κρατών που προσέφερε σταθερότητα και ευμάρεια στις χώρες-μέλη της, αλλά ακόμα και σε χώρες πέραν των συνόρων της.

Μέσα στα χρόνια εξελίχθηκε σε μείζονα διεθνή παράγοντα, ικανό να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή. Συνενώνοντας μισό εκατομμύριο πολίτες σε μία κοινή αγορά αποτέλεσε ηγετική δύναμη στο διεθνή ανταγωνισμό και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του διεθνούς εμπορίου και στην παγκόσμια πολιτική δράση.

Πρόσφατα, οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ συναντήθηκαν στη μικρή ρουμάνικη πόλη Σιμπίου και διακήρυξαν για ακόμα μία φορά τη θέλησή τους και την πίστη τους για την ενδυνάμωση της Ευρώπης, για τη βελτίωση στα θέματα που ακόμα δεν έχουν τελειοποιηθεί και κυρίως για τη συνέχιση της προσπάθειας της περαιτέρω ευρωπαϊκής ενοποίησης, πολιτικής και αμυντικής. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε ομόφωνα συμφωνία και δέσμευση στα εξής δέκα σημεία:

 1. Θα υπερασπιστούμε μια Ευρώπη, από την Ανατολή μέχρι τη Δύση και από το Βορρά μέχρι το Νότο! Μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ακριβώς 30 χρόνια πριν, ο λαός που «έσκισε» το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» δεν επιθυμεί άλλες διαιρέσεις και σχίσματα, που λειτουργούν σε βάρος της ευρωπαϊκής συλλογικότητας».
 2. Θα παραμείνουμε ενωμένοι και θα επιδείξουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας σε περιπτώσεις ανάγκης και πάντα θα παραστεκόμαστε ο ένας στον άλλον. Μπορούμε να μιλάμε με μία φωνή, και θα το κάνουμε.
 3. Θα προσπαθούμε πάντα να βρίσκουμε λύσεις από κοινού, αφού ακούσουμε ο ένας τον άλλον σε πνεύμα αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού.
 4. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τον τρόπο ζωής, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.Τα βασικά δικαιώματα και οι δημοκρατικές ελευθερίες όλων των Ευρωπαίων πολιτών έχουν κατακτηθεί μετά από μάχες και δεν πρόκειται να θεωρηθούν ως δεδομένες και στο μέλλον.Θα διατηρήσουμε τις αξίες και τις αρχές μας που έχουμε προσυπογράψει στις διεθνείς μας συμφωνίες.
 5. Θα διοχετεύσουμε τη βοήθειά μας εκεί που χρειάζεται περισσότερο! Η Ευρώπη θα συνεχίσει να είναι σημαντική στα σημαντικά θέματα! Θα συνεχίσουμε να ακούμε προσεκτικά όλες τις ανησυχίες, αλλά και τις ελπίδες όλων των Ευρωπαίων πολιτών, έτσι ώστε να φέρουμε πλησιέστερα την ΕΕ με τους πολίτες της. Θα δράσουμε με φιλοδοξία και με αποφασιστικότητα!
 6. Θα εφαρμόζουμε πάντα την αρχή της δικαιοσύνης όσον αφορά την αγορά της εργασίας, της ανάπτυξης, της οικονομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Θα μειώσουμε περισσότερο τις ανισότητες μεταξύ μας και θα βοηθήσουμε περισσότερο τις πλέον ευπαθείς ομάδες στην Ευρώπη, τοποθετώντας τους λαούς μπροστά από την πολιτική.
 7. Θα δημιουργήσουμε τα μέσα για να πραγματοποιήσουμε τις φιλοδοξίες μας. Θα παράσχουμε στην EE τα απαραίτητα μέσα για να πραγματοποιήσει τους στόχους της και να εφαρμόσει τις πολιτικές της.
 8. Θα διασφαλίσουμε το μέλλον για τις επόμενες γενεές των Ευρωπαίων. Θα επενδύσουμε στους νέους πολίτες και θα κτίσουμε μια ΕΕ δυνατή για το μέλλον, ικανή να αντιμετωπίσει τις πιο απαιτητικές προκλήσεις του 21ου αιώνα!
 9. Θα προστατεύσουμε τους πολίτες μας και θα τους διατηρήσουμε ασφαλείς επενδύοντας στην ήπια, αλλά και στη σκληρή πολιτική μας, σε συνεργασία με τους διεθνείς μας εταίρους.
 10. Η Ευρώπη θα παραμείνει ένας υπεύθυνος παγκόσμιος ηγέτης. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα μας αφορούν όλους. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τους παγκόσμιους εταίρους μας για να αντισταθούμε και να δημιουργήσουμε μία διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες, να δημιουργήσουμε καλύτερες ευκαιρίες στο διεθνές εμπόριο και σε συνεργασία να αντιμετωπίσουμε παγκόσμια προβλήματα, όπως την προστασία του περιβάλλοντος μας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η ΕΕ είναι ισχυρότερη

Οι αποφάσεις που πήραμε θα ακολουθήσουν το πνεύμα και το γράμμα των παραπάνω ‘Δέκα Εντολών’. Η σημερινή ΕΕ είναι ισχυρότερη από την χθεσινή και επιθυμούμε να συνεχίσουμε την ενδυνάμωση της για το αύριο. Αυτή είναι η δέσμευσή μας για τις μελλοντικές γενιές. Αυτό είναι το πνεύμα του Σιμπίου και της νέας ΕΕ των 27 χωρών, η οποία είναι έτοιμη να οργανώσει το μέλλον της ως μία χώρα!

Αυτή ήταν η Συμφωνία του Σιμπίου και ποιος, αλήθεια, θα μπορούσε να αμφισβητήσει την οραματική διάστασή της και το επιθυμητό μέλλον που υπόσχεται! Όμως, για να συμβούν όλα αυτά τα οράματα θα πρέπει να πληρωθούν πρώτα δύο βασικές προϋποθέσεις:

 • Πρώτον, να συνεχίσει να υπάρχει η ΕΕ, δηλαδή να μη διαλυθεί.
 • Δεύτερον, να αλλάξει από ΕΕ της ανισότητας και της λιτότητας σε Ευρώπη της κοινωνικής ισότητας και αλληλεγγύης. Υφίστανται, δυστυχώς, υπαρκτές απειλές για ενδεχόμενη μελλοντική διάλυση της ΕΕ, προερχόμενες βεβαίως από τις ακραίες πολιτικές παρατάξεις που εκφράζουν τον απόλυτο εθνικισμό και αναπτύσσονται, πατώντας στον δήθεν αντισυστημικό λαϊκισμό!

Ήδη υπήρξε το γεγονός της απόσπασης της μεγάλης χώρας του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, το περίφημο Brexit! Έχοντας ζήσει ως γιατρός αρκετά χρόνια στη χώρα αυτή, έχοντας γνωρίσει από κοντά σημαντικές προσωπικότητες από το Εργατικό Κόμμα, το κόμμα της πιο πετυχημένης διακυβέρνησης των τελευταίων δεκαετιών όσον αφορά τα κοινωνικά θέματα (εργασιακό, υγεία, παιδεία, ασφάλιση), ομολογώ ότι δεν θα περίμενα ποτέ την επικράτηση πολιτικών επιπέδου Φάρατζ και ούτε θα ανέμενα το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit.

Όμως αυτή είναι η πραγματικότητα και οφείλουμε να την αποδεχτούμε! Σημασία τώρα έχει να προληφθεί και να αποφευχθεί η περαιτέρω διάλυση της ΕΕ από παρόμοιους πολιτικούς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ο εθνικολαϊκισμός φαίνεται να επεκτείνεται εις βάρος των φιλοευρωπαϊκών παρατάξεων! Εφόσον αυτό διασφαλισθεί, το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η αλλαγή ορισμένων πολιτικών, οι οποίες φαίνεται να επικρατούν προς το παρόν και οι οποίες προκαλούν σημαντικές και άδικες κοινωνικές ανισότητες στις ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως μεταξύ Βορρά και Νότου.

Να ξεφύγει από τη λιτότητα

Να ξεφύγει η Ευρώπη από το κύριο οικονομικό χαρακτηριστικό της λιτότητας, η οποία έχει προκαλέσει την κατάπτωση του κοινωνικού κράτους σε χώρες όπως η πατρίδα μας. Να δοθεί η ευκαιρία σε χώρες όπως η Ελλάδα να ενισχυθούν ευαίσθητοι τομείς, όπως π.χ. ο τομέας της Υγείας, ο τομέας της έρευνας (η οποία εξακολουθεί να είναι υποτυπώδης στη χώρα μας, λόγω ελλείψεως κεφαλαίων) και ο τομέας της προστασίας του περιβάλλοντος.

Χρειαζόμαστε τους κατάλληλους κανονισμούς και ντιρεκτίβες, χρειαζόμαστε κατάλληλα και επαρκή κεφάλαια, τα οποία θα μπορέσουν να αντληθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό με κατάλληλους χειρισμούς στα αρμόδια όργανα της ΕΕ από τους κατάλληλους αντιπροσώπους-ευρωβουλευτές.

Για όλους αυτούς τους λόγους, και πολλούς άλλους, οι επόμενες ευρωεκλογές αποτελούν σημαντικότατη δημοκρατική λειτουργία και υποχρέωση συμμετοχής από όλους τους Έλληνες πολίτες! Το ευρωπαϊκό κατεστημένο χρειάζεται πολιτική ‘χειρουργική’ παρέμβαση για να πάψει να επιβάλλει αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας σε βάρος των πολιτών! Για να πνεύσει στην Ευρώπη άνεμος συνεργασίας των λαών, άνεμος
ισόρροπης ανάπτυξης και προόδου, όπως ακριβώς την ευαγγελίζεται η Διακήρυξη του Σιμπίου.

Του Δημήτρη Ρολόγη

Αν. Καθηγητή Νευροχειρουργικής | Υπ. Ευρωβουλευτή ΚΙΝ. ΑΛ.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

TRENDING