Connect with us

Επικαιρότητα

Δημόσιο: Τι αλλάζει σε συντάξεις, εισφορές, όρια ηλικίας, ειδικά μισθολόγια

8 ανατροπές στο συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων επέρχονται μεταβολές σε συντάξεις, όρια ηλικίας και εισφορές, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

1. Αυξάνονται τα όρια ηλικίας για σύνταξη, για όσους έχουν 35ετία. Η αύξηση δεν είναι μόνον έξι μήνες αλλά μπορεί να φτάσει και τα 2 χρόνια. Γλιτώνουν όσοι αποχωρήσουν έως το τέλος του 2017, έχοντας συμπληρώσει 35ετία και ηλικία 58 ετών.

2. Προβλέπεται η έξοδος και πριν από τα 60 με 37ετία. Παρά την αύξηση των ηλικιακών ορίων, για αυτή την κατηγορία υπαλλήλων προβλέπεται η θεμελίωση εξόδου στη σύνταξη στα 57,8 μήνες έως το τέλος του 2017 και στα 58,5 ετών το 2018. Το παράθυρο για έξοδο με 37ετία πριν από τα 60 παραμένει ανοιχτό έως και το 2020, με προϋπόθεση να έχουν οι υπάλληλοι τα 25 έτη ασφάλισης έως το 2010, είτε ασφαλίστηκαν πριν είτε μετά το 1983.

3. Ανεβαίνουν τα όρια ηλικίας για όσους βγαίνουν με λιγότερα από 35 έτη (π.χ. 30 ή 25). Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι γονείς ανηλίκων, οι υπάλληλοι (χωρίς ανήλικο) με 30-33 έτη το 2017, αλλά και δάσκαλοι – καθηγητές μέσης εκπαίδευσης. Οσοι κλείνουν φέτος ηλικίες από 52 έως 60 ετών θα αποχωρήσουν με τα νέα όρια που είναι μεταξύ 58,5 και 62,8 ετών για πλήρη σύνταξη. Για όσους κλείσουν το 2018 ηλικίες από 52 έως 60 ετών, θα πάρουν σύνταξη με νέα όρια που είναι από 60,2 έως 63,5 ετών.

4. Αυξάνεται το κόστος πλασματικών ετών από 1/1/2018. Ο λόγος είναι γιατί οι ασφαλισμένοι που αναγνωρίζουν πλασματικούς χρόνους πληρώνουν οι ίδιοι και την εισφορά εργοδότη και την εισφορά εργαζομένου. Το Δημόσιο καταβάλλει εργοδοτική εισφορά 3,3% για το 2017 και οι εργαζόμενοι 6,67%. Με αίτηση έως το τέλος του 2017 τα πλασματικά έτη στο Δημόσιο αναγνωρίζονται με εισφορά 10% (3,3%+6,67%=10%) από τις βασικές αποδοχές των υπαλλήλων.Από 1/1/2018 η εισφορά του Δημοσίου ανεβαίνει στο 6,67%, που σημαίνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνουν 13,34% (6,67%+6,67%=13,34%). Το 2029 ανεβαίνει κι άλλο η εισφορά στο 16,67% και από το 2020 η εξαγορά θα κοστίζει 20% των αποδοχών.

5. Ερχεται σοκ για 500.000 συνταξιούχους. Με τον επανυπολογισμό συντάξεων και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, θα χάσουν έως 18% από τη σύνταξη που λαμβάνουν σήμερα, ενώ επιπλέον καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων. Οι αλλαγές αυτές θα καταγραφούν μέσα στο 2018 στα ενημερωτικά τους σημειώματα και θα εφαρμοστούν από την 1/1/2019 με περικοπές συντάξεων.Η μέση σύνταξη υπαλλήλων που αποχώρησαν πριν από το νόμο Κατρούγκαλου με 35ετία σήμερα είναι 1.070 ευρώ καθαρά στην τσέπη. Από 1/1/2019, η μέση σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 865 ευρώ καθαρά στην τσέπη.

6. Μειώνονται άνω του 20% οι νέες συντάξεις για όσους αποχωρήσουν από την υπηρεσία γιατί ο νέος τρόπος υπολογισμού έχει μικρότερους συντελεστές για το ποσό της τελικής σύνταξης. Προσωρινά, ωστόσο, για τα έτη 2016, 2017 και 2018, δεν επιβάλλεται το σύνολο της μείωσης στις νέες συντάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι η μείωση είναι άνω του 20%.Για παράδειγμα, υπάλληλος που αποχώρησε μετά τις 13/5/2016 και η σύνταξη βγαίνει 30% μικρότερη από αυτή που θα έπαιρνε πριν από το νόμο Κατρούγκαλου θα του χαριστεί το ½ της μείωσης και αντί για 30% θα έχει μείωση 15%.Σε όσους αποχωρήσουν το 2017 και έχουν μείωση 30%, θα χαριστεί το 1/3 της μείωσης και η περικοπή θα είναι 20%. Με έξοδο το 2018 θα χαριστεί το ¼ της μείωσης και θα είναι 22,5%, ενώ από το 2019 όλοι θα έχουν το σύνολο της μείωσης, δηλαδή 30%. Το ποσοστό που τους χαρίζεται καταργείται (με το άρθρο 1 του ν. 4472/2017).

7. Βγαίνουν εκτός σύνταξης τα ποσά που παίρνουν επάνω στο βασικό μισθό ως προσωπική διαφορά, με τις παλιές αποδοχές, σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και όσοι ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, στελέχη του λιμενικού Σώματος, γιατροί του ΕΣΥ, καθηγητές και δικαστές). Η αλλαγή αυτή ισχύει αναδρομικά από 1/1/2017 και σημαίνει ότι δεν πρόλαβαν την έξοδο και αποχωρούν από εδώ και στο εξής, θα πάρουν ακόμη λιγότερα, γιατί η σύνταξη θα υπολογιστεί για το χρόνο ασφάλισης από 1/1/2017 και μετά, επί μικρότερου μισθού.

8. Αλλάζει το «πέναλτι» στις πρόωρες συντάξεις και όσοι συνταξιοδοτούνται με όρια ηλικίας για μειωμένη σύνταξη θα έχουν ποινή έως 30%.Μόνο που έτσι όπως προτείνεται η εν λόγω διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας η ποινή θα πιάνει και την εθνική αλλά και την ανταποδοτική, δηλαδή θα μπαίνει στο σύνολο της σύνταξης.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Επικαιρότητα

Ξέμεινες από ζάχαρη; Κανένα πρόβλημα, υπάρχει λύση!

Αυτά τα μαγειρικά μυστικά είναι αλήθεια πως τις περισσότερες φορές  δίνουν έξυπνες και όμορφες λύσεις. Τουλάχιστον εμένα με έχουν εξυπηρετήσει άπειρες φορές και με βοήθησαν πάρα πολύ.

Τι μπορείς να κάνεις αν ξεμείνεις από ζάχαρη;

Ψήσε αρκετή ώρα στον φούρνο ή σε ένα τηγάνι ένα μήλο μέχρι να αρχίσει να μαυρίζει και να μαλακώσει αρκετά. Στη συνέχεια πολτοποίησε το με ένα γουδί ή στο μπλέντερ και έτοιμο το υποκατάστατο της ζάχαρης!

Χρησιμοποίησε τον πολτό του μήλου στις ίδιες ποσότητες που θα χρησιμοποιούσες και τη ζάχαρη και κανείς δεν καταλάβει τίποτα! Ακόμα κι ο καφές σου θα είναι τέλειος!

Continue Reading

Επικαιρότητα

ΒΙΝΤΕΟ: Ένας νεαρός με κινητικά προβλήματα χορεύει ζεϊμπέκικο και συγκινεί

Μία μοναδική στιγμή έζησαν πρόσφατα όσοι παρακολούθησαν στη Θεσσαλονίκη τη συναυλία της Νατάσας Μποφίλιου.

Στο τραγούδι Μέχρι το Τέλος, ένας νεαρός άνδρας με κινητικά προβλήματα ανέβηκε πάνω στη σκηνή και χόρεψε ένα σπάνιας ομορφιάς ζειμπέκικο μέσα από την ψυχή του.

Οι θεατές δεν σταμάτησαν να τον χειροκροτούν καθ΄όλη τη διάρκεια του χορού του, ενώ τον αποθέωσαν κυριολεκτικά στο τέλος.

Η τραγουδίστρια δεν έκρυψε τη συγκίνησή της ενώ ο νεαρός την αγκάλιασε σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκομένους.

Continue Reading

Επικαιρότητα

Τα μαχαιροπίρουνα επηρεάζουν τη γεύση μας!

Και όμως τα μαχαιροπίρουνα επηρεάζουν τη γεύση μας!

Σύμφωνα με τους βρετανούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το μέγεθος, το βάρος, το σχήμα, το χρώμα και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το μαχαιροπίρουνο επηρεάζουν τη γεύση μας.

Στη «γευσιγνωστική» μελέτη έλαβαν μέρος περισσότεροι από 100 φοιτητές.

Από τα δεδομένα που συνέλεξαν οι επιστήμονες, φάνηκε ότι το τυρί είχε πιο αλμυρή γεύση όταν τρωγόταν απευθείας με μαχαίρι, από ό,τι όταν τρωγόταν με πιρούνι, κουτάλι ή οδοντογλυφίδα.

Επίσης, το γιαούρτι ήταν πιο γλυκό όταν τρωγόταν με λευκό κουταλάκι, από όταν τρωγόταν με μαύρο. Ακόμα, όταν οι συμμετέχοντες καλούνταν να φάνε γλυκό με μικρό κουταλάκι δήλωναν ότι καταλάβαιναν εντονότερα τη γλυκιά γεύση, από όταν χρησιμοποιούσαν μεγάλο κουτάλι ή πιρούνι.

Continue Reading

Επικαιρότητα

Tips για να επιδιορθώσουμε τη μοκέτα ή το χαλί μας από κάψιμο τσιγάρου!

Είναι ο φόβος και ο τρόμος της νοικοκυράς. Να πέσει στάχτη από τα τσιγάρα στη μοκέτα ή το χαλί. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Ας δούμε πως:

  1. Κόβουμε με ένα μικρό ψαλιδάκι τις καμμένες ίνες του χαλιού. Χρησιμοποιούμε τσιμπιδάκι για τα φρύδια για να αφαιρέσουμε τυχόν ίνες που περίσσεψαν.
  2. Κόβουμε με το ψαλιδάκι λίγες ίνες από διάσπαρτα μέρη της μοκέτας που δεν είναι σε τόσο εμφανή σημεία. Προσέχουμε να μην αλλοιώσουμε τις περιοχές αυτές και κόψουμε αρκετές ίνες.
  3. Βάζουμε λίγη δυνατή κόλλα στη βάση της καμμένης περιοχής.
  4. Τοποθετούμε την «τούφα» από τις φρεσκοκομμένες ίνες στην καμμένη περιοχή.
  5. Τοποθετούμε από πάνω ένα χοντρό βιβλίο και αφήνουμε για αρκετές ώρες για να κολλήσουν οι ίνες καλά.
  6. Αφαιρούμε το βιβλίο και χτενίζουμε με μια χτένα την περιοχή για να ξεμπλέξουμε το δυνατόν περισσότερο τις νέες ίνες.

Continue Reading

Επικαιρότητα

Βίντεο: «Η αξία του να δίνεις» μέσα από μια διαφήμιση που συγκίνησε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο!

Ένα μάθημα ζωής.

Ένα μικρό αγόρι σε κάποια φτωχογειτονιά της Ταϊλάνδης το οποίο κλέβει ένα σιρόπι και μερικά παυσίπονα.

Η ιδιοκτήτρια του φαρμακείου αρχίζει να τον βρίζει αλλά το παιδί της λέει ότι έκλεψε τα φάρμακα για την άρρωστη μητέρα του.

Τη λύση δίνει ο ιδιοκτήτης ενός μικρού μαγαζιού που πληρώνει τα φάρμακα του νεαρού παιδιού.

Τριάντα χρόνια μετά ο ηλικιωμένος αλλά πάντα με ανοιχτή καρδιά να βοηθήσει τους συνανθρώπους του άνδρας συνεχίζει να παθαίνει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και βρίσκεται στο νοσοκομείο.

Το άπορο αγόρι έχει γίνει πια ένας επιτυχημένος γιατρός ο οποίος, από σύμπτωση, βλέπει τον ηλικιωμένο.

«Το ποσό έχει εξοφληθεί 30 χρόνια πριν με τρία κουτιά πενικιλίνης και μία μερίδα σούπας» έγραψε στο σημείωμα που άφησε.

Continue Reading

Επικαιρότητα

8 χρήσεις της κανέλας εκτός μαγειρικής! Για καλύτερη υγεία και ομορφιά!

Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μπαχαρικά! Η κανέλα χρησιμοποιείται στην μαγειρική με…θαυμαστά αποτελέσματα αλλά εμείς σήμερα θα σας μιλήσουμε για 8 χρήσεις της εκτός μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής που θα σας ενθουσιάσουν αφού σχετίζονται με θέματα υγείας και ομορφιάς!

1. Πλούσια χείλη

Απλώστε λίγο βαζελίνη πάνω στα χείλη σας απαλά και ταμπονάρετε μια πρέζα κανέλα από πάνω. Τρίψτε το μίγμα για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια αφήστε το να «καθίσει» για ένα λεπτό. Προσοχή, σε καμία περίπτωση μην εφαρμόσετε την κανέλα απευθείας στο δέρμα σας, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Στη συνέχεια προσθέστε άλλη μία στρώση βαζελίνης και σύντομα θα δείτε τα χείλη σας πλούσια και σαγηνευτικά έτοιμα για φίλημα.

2. Ακμή τέλος

Η κανέλα ενδείκνυται για να δημιουργήσετε τη δική σας σπιτική θεραπεία κατά της ακμής.

Τρεις κουταλιές της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα αρκούν για να σας απαλλάξουν από την ανεπιθύμητη και ενοχλητική ακμή. Χρησιμοποιήστε το μέλι και την κανέλα για να φτιάξετε μία παχιά πάστα που μοιάζει με σοκολάτα και αλείψτε την στο πρόσωπό σας. Η κανέλα θα σταματήσει την ακμή, που προκαλείται από τα διάφορα βακτήρια και το μέλι θα συμβάλλει, ώστε να μειωθεί η ερυθρότητα και να αποκατασταθεί η υγρασία του δέρματος. Αφήστε το μίγμα στο πρόσωπό σας για περίπου δέκα λεπτά (ή μέχρι να αρχίσει να καίει), στη συνέχεια ξεπλύνετε και σκουπίστε το με μία στεγνή πετσέτα.

Προσοχή, πριν επιχειρήσετε οποιαδήποτε σπιτική θεραπεία καλό θα ήταν να ρωτήσετε τον δερματολόγο σας.

3. Extensions…με άρωμα κανέλας

Ένας τρόπος για να τονώσετε την ανάπτυξη των μαλλιών, είναι να χρησιμοποιείτε μία εβδομαδιαία μάσκα με βάση την κανέλα. Ανακατέψτε δύο κουταλιές της σούπας κανέλα και μέλι σε μισό φλιτζάνι ζεστό ελαιόλαδο. Προσθέστε ένα αυγό για να πυκνώσει η μάσκα. Χτενίστε τα μαλλιά σας, αφού έχετε εφαρμόσει τη μάσκα σε βρεγμένα μαλλιά για 10 έως 15 λεπτά. Ξεπλύνετε με ένα σαμπουάν.

Προσοχή, απευθυνθείτε στον δερματολόγο σας πριν χρησιμοποιήσετε τη μάσκα.

4. Δροσερή αναπνοή

Δεν είναι ανάγκη να προμηθευτείτε τσίχλες και καραμέλες, το μάσημα λίγης κανέλας (δυόσμου ή μέντας) το πρωί, βοηθά σημαντικά στην καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος. Μπορείτε ακόμη να κάνετε και γαργάρες με ένα κουταλάκι του γλυκού από μέλι και κανέλα σε σκόνη, ανακατεμένα με ζεστό νερό.

5. Απολέπιση τώρα

Η αρωματικότερη μέθοδος απολέπισης δε μπορεί να είναι άλλη παρά αυτή που έχει σα βάση την κανέλα. Διώξτε μακριά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και αποκαταστήσετε τη λάμψη και την απαλότητά του με μία σπιτική κρέμα απολέπισης. Τα συστατικά που θα χρειαστείτε είναι αλάτι, αμυγδαλέλαιο, ελαιόλαδο, μέλι και κανέλα. Φτιάξτε μία παχιά κρέμα και τρίψτε τη σώμα σας απαλά και στη συνέχεια ξεπλύνετε. Προσοχή και σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να απευθυνθείτε πρώτα σε κάποιον ειδικό για τυχόν ερεθισμούς.

6. Για μυαλό…ξυράφι

Μελέτες, έχουν δείξει, ότι αν μασάτε τσίχλα κανέλας (ή μέντας) αυξάνετε την εγρήγορση του εγκεφάλου σας και μειώνετε την κούραση μέχρι και 20%. Μάλιστα, σε ειδικά τεστ που έγιναν, αναφέρθηκε, ότι όσοι συνήθιζαν να μασούν τσίχλα κανέλας παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα απογοήτευσης κατά 20% και αυξημένα επίπεδα εγρήγορσης κατά 30% .

7. Σπιτικό άρωμα φρεσκάδας

Αν θέλετε το σπίτι σας (ή ακόμα και το σώμα σας) να μοσχοβολάει φρεσκάδα, δημιουργήστε το δικό σας προσωπικό άρωμα με μηλόξιδο, ένα ξυλαράκι κανέλας και μερικά ολόκληρα γαρίφαλα. Σιγοβράστε το μίγμα και προσθέστε λίγες φλούδες πορτοκαλιού αν θέλετε.

8. Όχι πια μυρμύγκια

Ψεκάστε με λίγο αιθέριο έλαιο κανέλας γύρω από τις πόρτες, τα παράθυρα κ.λπ για να τα εμποδίσετε να μπουν σπίτι σας. Και σκεφτείτε, ότι η κανέλα καθαρίζεται εύκολα μετά.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

TRENDING