Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου σε συνεργασία με το Θέατρο Δωματίου, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και τις Εκδόσεις Ωκεανίδα, καλούν το κοινό σε μια ξεχωριστή εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατο της συγγραφέως Μαργαρίτας Καραπάνου. Στον ατμοσφαιρικό και φιλόξενο χώρο του Kinonό στο Κουκάκι,τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ. τα έργα της Μαργαρίτας Kαραπάνου θα ζωντανέψουν μέσω θεατρικών αναγνώσεων από το Θέατρο Δωματίου (Άντζελα Μπρούσκου, ηθοποιός–σκηνοθέτρια, Παρθενόπη Μπουζούρη, ηθοποιός).
Παράλληλα θα υπάρχει βίντεο-προβολή με σκηνές από μυθιστορήματά της που μετέφερε στη σκηνή το Θέατρο Δωματίου («Ναι» 2002, «Μαμά – Η ζωή είναι αγρίως απίθανη», Στέγη Ιδρύματος Ωνάση 2011), με φωτογραφίες χειρογράφων των βιβλίων της, αλλά και φωτογραφίες από το προσωπικό της αρχείο που φυλάσσεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Η περφόρμανς θα κορυφωθεί με μια γιορτή με τις αγαπημένες μουσικές της συγγραφέως (Paul Anka, Bee Gees, David Bowie, κ.ά.). Τη μουσική επιμέλεια θα έχει η Ladydust. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό. Πληροφορίες στο τηλ. 211-4086826.
Για τα παραπάνω έργα της έχει πει χαρακτηριστικά η Καραπάνου: Λες «ναι» στη ζωή, όταν έχεις «πεθάνει» λίγο. Χωρίς πόνο δεν υπάρχει ζωή, η ζωή είναι η μνήμη του πόνου…»… «Το Μαμά είναι ένας διάλογος μεταξύ μητέρας και κόρης. Βίαιος, αλλά πολύ τρυφερός. Συχνά μέσα στην αγάπη υπάρχει και μίσος. Το Η ζωή είναι αγρίως απίθανη δεν είναι ημερολόγιο, είναι σαν έλικας, γιατί γυρίζει συνέχεια γύρω από τον εαυτό του. Όλα τα βιβλία είναι σαν έλικας που γυρίζει γύρω από τον εαυτό του».. «Μπορούμε να ξεπεράσουμε τους γονείς μας μέσα από την αγάπη μας γι’ αυτούς. Την αγάπη που μάς έδωσαν, να τη μεταθέσουμε αλλού, σ’ άλλους ανθρώπους, σε έργα. Αλλιώς, χωρίς αγάπη, η ζωή δεν έχει νόημα».
Η εκδήλωση εντάσσεται στην ενότητα ‘Ένας Κόσμος Συγγραφείς’ της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – μια από τις ιδιαίτερα πετυχημένες ενότητες της διοργάνωσης, μέσα από την οποία αγαπημένοι Έλληνες και ξένοι συγγραφείς συστήνονται με το κοινό, σε εκδηλώσεις ανοικτές για όλους και σε συνδυασμό με άλλες τέχνες. Γιατί όπως είχε πει και η Μαργαρίτα Καραπάνου: «Όλοι οι μεγάλοι συγγραφείς ανοίγουνε πόρτες στο άπειρο… Σου αλλάζουν τη ζωή, σε αλλάζουν κι εσένα».
To φωτογραφικό υλικό που προβάλλεται κατά τις θεατρικές αναγνώσεις παραχωρήθηκε από το Αρχείο Μαργαρίτας Καραπάνου, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.
Η Μαργαρίτα Καραπάνου (1946-2008) γεννήθηκε στην Αθήνα, κόρη της πεζογράφου Μαργαρίτας Λυμπεράκη και του ποιητή Γιώργου Καραπάνου. Μεγάλωσε στην Ελλάδα και στη Γαλλία και σπούδασε κινηματογράφο στο Παρίσι. Εργάστηκε ως νηπιαγωγός στην Αθήνα. Τα βιβλία της «Η Κασσάνδρα και ο λύκος», «Ο υπνοβάτης» και «Rien ne va plus» εκδόθηκαν στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στην Αγγλία, στη Γαλλία, στη Σουηδία, στο Ισραήλ, στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στην Ιταλία. Αποσπάσματα των έργων της ανθολογήθηκαν σε βιβλία και σημαντικά λογοτεχνικά περιοδικά πλάι σε κείμενα των Λιούις Κάρολ, Τζέην Μπόουλς, Αναΐς Νιν, Τζων Φόουλς, Πέτερ Χάντκε, Κάρλος Φουέντες, Μίλαν Κούντερα, κ.ά. Το 1988 το μυθιστόρημά της «Ο υπνοβάτης» τιμήθηκε στη Γαλλία με το Βραβείο Καλύτερου Ξένου Μυθιστορήματος. Ακολούθησαν τα βιβλία της «Ναι», «Lee και Lou», «Μαμά», «Μήπως;» (συνομιλίες με τη Φωτεινή Τσαλίκογλου) και τα ημερολόγιά της με τίτλο «Η ζωή είναι αγρίως απίθανη», το 2008, τα οποία κρατούσε από τα 13 της έως τα 33 της χρόνια.
Το Θέατρο Δωματίου ιδρύθηκε το 1993 στην Αθήνα, από την ηθοποιό-σκηνοθέτη Άντζελα Μπρούσκου και την ηθοποιό Παρθενόπη Μπουζούρη. Αποτελείται από πυρήνα ηθοποιών και άλλων συνεργατών πού δουλεύουν συστηματικά υπό μορφή εργαστηρίων με στόχο την διεύρυνση των υποκριτικών μεθόδων και πρακτικών για την κατάκτηση ενός κοινού κώδικα απέναντι στις απαιτήσεις της σύγχρονης θεατρικής αναζήτησης. Ο συμβατικός χώρος της παράστασης μέσα από αυτή την προσέγγιση μετατρέπεται σε πεδίο σύγκρουσης, ανοιχτού διαλόγου και σκέψης ανάμεσα σε ηθοποιούς και κοινό, καθώς η τέχνη τοποθετείται στο κέντρο μίας βίαιης επικαιρότητας. Το Θέατρο Δωματίου ανέβασε τα έργα «Ναι» (2002) και «Μαμά-Η ζωή είναι αγρίως απίθανη» (2011) της Μαργαρίτας Καραπάνου. Όπως είχε σχολιάσει το 2002 η ίδια η συγγραφέας: «Με την Άντζελα και την Νόπη δεν ανησυχούσα καθόλου για τη μοίρα του βιβλίου μου. Ήταν και οι δυο τους πολύ “Ναι” … Κι’ ό,τι δεν ήταν “Ναι”, το πετάξαμε. Έχω όσο τρακ έχουνε και οι δύο υπέροχες ηθοποιές. Ένα τρακ πολύ “Ναι”… !
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης ‘Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου’ του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).